Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_ENCODING" in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 4

Deprecated: substr_count(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php:4) in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 16
Kiełbasa od Michała Kosmali wśród najlepszych w województwie łódzkim - Radomsko24.pl

Kiełbasa od Michała Kosmali wśród najlepszych w województwie łódzkim

Kiełbasa od Michała Kosmali wśród najlepszych w województwie łódzkim Fot. Starostwo Powiatowe w Radomsku

Te wyroby reklamują się same – po prostu „je się oczami”. Ich producenci wiedzą wszystko o składzie i procesie powstawania tradycyjnej kiełbasy, a na dodatek wytwarzają naprawdę pyszne wyroby z szacunkiem dla rodzimej tradycji. W środę, 30 marca w Starostwie Powiatowym w Opocznie poznaliśmy Najlepszych Producentów Wiejskiej Kiełbasy.

To już II edycja konkursu „Wiejska Kiełbasa z Łódzkiego”, organizowanego przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach Oddział w Piotrkowie Trybunalskim oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy Łódź. Jego celem jest kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z produkcją kiełbasy wiejskiej, dbałość o poczucie tożsamości kulturowej, pielęgnowanie szacunku dla produkcji rodzimych wyrobów w małych gospodarstwach rolnych jako RHD i działalność MLO, a także propagowanie spożycia pełnowartościowych kiełbas, wytwarzanych z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod.

W konkursie wzięło udział 29 wytwórców, z czego 4 reprezentowało Powiat Radomszczański:

  • Tradycyjne Wyroby Mięsne Michał Cygora
  • Jerzy Ptaszek
  • Mateusz Ormiański
  • Michał Kosmala

W I etapie wyroby konkursowe podlegały badaniom pod względem bezpieczeństwa żywności, zrealizowanym przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi. II etap to parce Komisji Konkursowej, która swoją ocenę dokonała z uwzględnieniem następujących walorów:

  • wygląd i cechy zewnętrzne,
  • wygląd i cechy na przekroju,
  • smak,
  • zapach.

Podczas uroczystego podsumowania konkursu, które odbyło się 30 marca w Starostwie Powiatowym w Opocznie, jego uczestnicy z terenu naszego powiatu otrzymali nagrody rzeczowe i gratulacje od Zarządu Powiatu Radomszczańskiego, przekazane przez Fabiana Zagórowicza, Członka Zarządu Powiatu Radomszczańskiego.

- Dziękuję za pielęgnowanie szacunku dla produkcji rodzimych wyrobów w małych gospodarstwach rolnych, zachowywanie polskiego dziedzictwa kulturowego oraz dbałość o poczucie tożsamości regionalnej. Życzę wszelkiej pomyślności w życiu osobistym i zawodowym, dalszego rozwoju działalności, a przede wszystkim tego, by coraz więcej osób doceniało walory pełnowartościowych kiełbas, wytwarzanych z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod – mówił przekazując nagrody i gratulacje Fabian Zagórowicz.

Szczególne gratulacje otrzymał Michał Kosmala, zdobywca III miejsca w konkursie „Wiejska Kiełbasa z Łódzkiego”.

Poza panem Michałem laureatami konkursu „Wiejska Kiełbasa z Łódzkiego” zostali:

  • I miejsce – Masarnia „Jędrek” Jarosław Błażejewski
  • II miejsce – Anna Bogusławska

Uczestnicy i laureaci konkursu zostali uhonorowani nagrodami rzeczowymi ufundowanymi przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy Łódź.

Gościem specjalnym uroczystości był inicjator konkursu, poseł na Sejm RP Robert Telus - przewodniczący sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Więcej o:
radomsko powiat radomszczański kiełbasa konkurs województwo łódzkie michał kosmala
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE