Te wyroby reklamują się same – po prostu „je się oczami”. Ich producenci wiedzą wszystko o składzie i procesie powstawania tradycyjnej kiełbasy, a na dodatek wytwarzają naprawdę pyszne wyroby z szacunkiem dla rodzimej tradycji. W środę, 30 marca w Starostwie Powiatowym w Opocznie poznaliśmy Najlepszych Producentów Wiejskiej Kiełbasy.
To już II edycja konkursu „Wiejska Kiełbasa z Łódzkiego”, organizowanego przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach Oddział w Piotrkowie Trybunalskim oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy Łódź. Jego celem jest kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z produkcją kiełbasy wiejskiej, dbałość o poczucie tożsamości kulturowej, pielęgnowanie szacunku dla produkcji rodzimych wyrobów w małych gospodarstwach rolnych jako RHD i działalność MLO, a także propagowanie spożycia pełnowartościowych kiełbas, wytwarzanych z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod.
W konkursie wzięło udział 29 wytwórców, z czego 4 reprezentowało Powiat Radomszczański:
- Tradycyjne Wyroby Mięsne Michał Cygora
- Jerzy Ptaszek
- Mateusz Ormiański
- Michał Kosmala
W I etapie wyroby konkursowe podlegały badaniom pod względem bezpieczeństwa żywności, zrealizowanym przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Łodzi. II etap to parce Komisji Konkursowej, która swoją ocenę dokonała z uwzględnieniem następujących walorów:
- wygląd i cechy zewnętrzne,
- wygląd i cechy na przekroju,
- smak,
- zapach.
Podczas uroczystego podsumowania konkursu, które odbyło się 30 marca w Starostwie Powiatowym w Opocznie, jego uczestnicy z terenu naszego powiatu otrzymali nagrody rzeczowe i gratulacje od Zarządu Powiatu Radomszczańskiego, przekazane przez Fabiana Zagórowicza, Członka Zarządu Powiatu Radomszczańskiego.
- Dziękuję za pielęgnowanie szacunku dla produkcji rodzimych wyrobów w małych gospodarstwach rolnych, zachowywanie polskiego dziedzictwa kulturowego oraz dbałość o poczucie tożsamości regionalnej. Życzę wszelkiej pomyślności w życiu osobistym i zawodowym, dalszego rozwoju działalności, a przede wszystkim tego, by coraz więcej osób doceniało walory pełnowartościowych kiełbas, wytwarzanych z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod – mówił przekazując nagrody i gratulacje Fabian Zagórowicz.
Szczególne gratulacje otrzymał Michał Kosmala, zdobywca III miejsca w konkursie „Wiejska Kiełbasa z Łódzkiego”.
Poza panem Michałem laureatami konkursu „Wiejska Kiełbasa z Łódzkiego” zostali:
- I miejsce – Masarnia „Jędrek” Jarosław Błażejewski
- II miejsce – Anna Bogusławska
Uczestnicy i laureaci konkursu zostali uhonorowani nagrodami rzeczowymi ufundowanymi przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy Łódź.
Gościem specjalnym uroczystości był inicjator konkursu, poseł na Sejm RP Robert Telus - przewodniczący sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.