Za nami rozstrzygnięcie konkursu „Tradycyjna Szynka z Łódzkiego”. Udział w konkursie wzięło 21 osób. Troje uczestników reprezentowało Radomsko, a czworo powiat radomszczański.
Nie tylko wiedzą wszystko o składzie tradycyjnej szynki i procesie technologicznym jej produkcji, ale też potrafią wytworzyć naprawdę pyszne wyroby z szacunkiem dla tradycji. szacunku dla produkcji rodzimych wyrobów w małych gospodarstwach rolnych. W piotrkowskim oddziale ŁODR rozstrzygnięto konkurs „Tradycyjna Szynka z Łódzkiego”
Celem konkursu, organizowanego przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach Oddział w Piotrkowie Trybunalskim oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy Łódź, jest promocja wiejskiej szynki wytwarzanej na bazie naturalnych składników, a także popularyzowanie spożycia zdrowej żywności produkowanej w małych gospodarstwach rolnych.
Jury konkursowe dokonało oceny wyrobów według następujących kryteriów: wygląd i cechy zewnętrzne, wygląd i cechy na przekroju, smak oraz zapach.
Wyniki:
I miejsce – Dobre Drzewo Wojciech Szewczykowski (Inowłódz)
II miejsce - Firma „DOBRY SMAK” Paweł Mikuś
III miejsce - Michał Kosmala (Radomsko)