Wigilijna zupa grzybowa z makaronem, sernik po szczercowsku ale też pierniczki świąteczne, czy piernikowe bombki z niespodzianką - jury Kulinarnego Konkursu Bożonarodzeniowego oraz na Tradycyjne Pierniki Świąteczne wybrało najsmaczniejsze potrawy i wypieki świąteczne. Wśród laureatów jest reprezentantka powiatu radomszczańskiego.
Kulinarny Konkurs Bożonarodzeniowy został zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego po raz drugi. Wpłynęło blisko 300 zgłoszeń.
- Przysłane prace pokazały, że mieszkańcy województwa łódzkiego przywiązują dużą wagę do kultywowania tradycji kulinarnych przy szykowaniu potraw i wypieków świątecznych – mówi Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego.
Mieszkańcy regionu mogli zgłaszać swoje kulinarne propozycje w trzech kategoriach: Tradycyjna Potrawa Wigilijna, Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy i Tradycyjne Pierniczki Świąteczne.
Do pierwszej z nich zgłoszone zostały znane i popularne postne potrawy wigilijne, ale i potrawy mięsne.
W kategorii Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy wpłynęły ciekawe propozycje oryginalnych wypieków, których przepisy często goszczą w domach od pokoleń i są przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury. Wśród nich: serniki, pierniki, makowce oraz makoserniki.
Oceniając Tradycyjne Pierniki Świąteczne, komisja nagrodziła prace w dwóch kategoriach wiekowych: 6-10 i 11-15 lat.
Każdy z członków komisji oceniał przesłane prace biorąc pod uwagę przede wszystkim wykorzystanie produktów z Listy Produktów Tradycyjnych Województwa Łódzkiego, produktów lokalnych oraz sposób prezentacji finalnej potrawy lub wypieku.
Wśród najczęściej wykorzystywanych produktów tradycyjnych znalazły się: ogórki kwaszone po łowicku, twaróg tradycyjny, „tworóg” z Dionizowa, miód z doliny rzeki Mrogi, piotrkowski miód wielokwiatowy, masło z Głuchowa, masło tradycyjne naturalne szczercowskie, kompot wiśniowy po łowicku, powidła śliwkowe łowickie, kapusta kiszona w główkach.
Spośród produktów lokalnych, za które uznawano produkty pochodzące z terenu Łódzkiego, najczęściej wybierano nabiał z lokalnych mleczarni, owoce i warzywa z przydomowych ogródków, jaja od własnych kur, samodzielnie wykonane przetwory oraz mąkę z lokalnych młynów.
Prezentujemy listę nagrodzonych osób i przygotowanych potraw:
Kategoria „Tradycyjna Potrawa Wigilijna”
I miejsce – wigilijna zupa grzybowa z domowym makaronem
Monika Kacperska – gm. Łask, powiat łaski,
II miejsce – wigilijny barszcz czerwony z pieczonymi pierogami nadziewanymi kapustą kiszoną i grzybami
Anna Nanys – gm. Lututów, powiat wieruszowski,
III miejsce – „karp inaczej”
Klaudia Penciak – gm. Szczerców, powiat bełchatowski.
Wyróżnienia:
Jolanta Błęcka – gm. Łask, powiat łaski, paszteciki
Aleksandra Jaworska - gm. Łask, powiat łaski, pierogi z kapustą i grzybami
Agnieszka Kędzierska - gm. Krośniewice, powiat kutnowski, pierogi z kapustą i grzybami
Kategoria „Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy”
I miejsce – sernik po szczercowsku
Anna Sztuk - gm. Szczerców, powiat bełchatowski,
II miejsce – serniczek z polewą kajmakową na miodowym spodzie
Ewa Miałkowska – gm. Kodrąb, powiat radomszczański,
III miejsce – domek z piernika
Jagoda Nastała – m. Łódź.
Wyróżnienia:
Anna Bąk – Chojne, gm. Sieradz, powiat sieradzki, piernik staropolski dojrzewający
Renata Nowicka – gm. Żelechlinek, powiat tomaszowski, świąteczny piernik
Małgorzata Kamińska – m. Łódź, tarta z suszonymi owocami
Mikołaj Urbański – gm. Dobroń , powiat pabianicki, drożdżowa gwiazda serowo-makowa
Tradycyjne Pierniki Świąteczne
Kategoria 6-10 lat
I miejsce – przepis na pierniki świąteczne
Michał Miśkiewicz - m. Sieradz, powiat sieradzki,
II miejsce – tradycyjne pierniki świąteczne, oryginalny przepis Babci Krysi z Łodzi
Julia Stelmasiak – m. Łódź, powiat łódzki,
III miejsce – tradycyjne pierniki świąteczne
Jakub Wiktorowicz – m. Łódź
Wyróżnienia:
Julia Wieteska – gm. Rzeczyca , powiat tomaszowski,
Łucja Szpakowska – gm. Dąbrówka Strumiany, powiat zgierski, ekspresowe pierniczki „Łusiaczki”
Aleksander Ferreira - gm. Głuchów, powiat skierniewicki, pierniczki
Hubert Lipiński – gm. Gajkowice, powiat piotrkowski, przepis na pierniczki
Weronika Śliwka – gm. Głuchów, powiat skierniewicki, tradycyjne pierniki Bożonarodzeniowe
Natalia Pięczek – gm. Głuchów, powiat skierniewicki, przepis na pierniki
Oliwia Pokrop – gm. , gmina Bełchów, powiat łowicki, pierniki Oliwii
Szymon Śliwka - gm. Głuchów, powiat skierniewicki, tradycyjne pierniki bożonarodzeniowe
Filip Sosnowski – m. Tomaszów Maz., powiat tomaszowski, pierniki szybkie na ostatnią chwilę
Lena Żurawik - gm. Zduńska Wola, powiat zduńskowolski, pierniczki na choinkę
Kategoria 11-15 lat
I miejsce – przepis na tradycyjne pierniki świąteczne
Fabian Głąb- gm. Lututów, powiat wieruszowski,
II miejsce – tradycyjne pierniczki
Alan Remian – gm. Drzewica , powiat opoczyński,
III miejsce – przepis na pierniki od babci Marysi z Bełchatowa
Helena Zajda – gm. Bełchatów, powiat bełchatowski.
Wyróżnienia:
Magdalena Mikołajczyk – gm. Głuchów, powiat skierniewicki, przepis na piernikowe bombki z niespodzianką
Tomasz Mikołajczyk – gm. Głuchów, powiat skierniewicki, przepis na piernikowe bombki z niespodzianką
Anna Łysakowska - gm. Głuchów, powiat skierniewicki, pierniczki
Wiktoria Niedźwiecka – gm. Tomaszów Maz., powiat tomaszowski, pierniczki
Natalia Pokrop – gm. Bełchów, powiat łowicki, pierniczki Natalii
Rozalia Gajewska – gm. Bełchów, powiat łowicki, pierniki
Marcel Zarębski – gm. Bełchów, powiat łowicki, pierniki
Szymon Ekner - m. Zelów, powiat bełchatowski, tradycyjne pierniczki świąteczne
Alicja Gajewska – gm. Bełchów, powiat łowicki, pierniki
Maria Papiernik - gm. Bełchów, powiat łowicki, ciasto na pierniki bełchowskie