Najsmaczniejsze potrawy świąteczne wybrane. Wśród nich słodkości z gm. Kodrąb

Najsmaczniejsze potrawy świąteczne wybrane. Wśród nich słodkości z gm. Kodrąb Fot. nadesłane przez uczestników konkursu

Wigilijna zupa grzybowa z makaronem, sernik po szczercowsku ale też pierniczki świąteczne, czy piernikowe bombki z niespodzianką - jury Kulinarnego Konkursu Bożonarodzeniowego oraz na Tradycyjne Pierniki Świąteczne wybrało najsmaczniejsze potrawy i wypieki świąteczne. Wśród laureatów jest reprezentantka powiatu radomszczańskiego.

Kulinarny Konkurs Bożonarodzeniowy został zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego po raz drugi. Wpłynęło blisko 300 zgłoszeń.

- Przysłane prace pokazały, że mieszkańcy województwa łódzkiego przywiązują dużą wagę do kultywowania tradycji kulinarnych przy szykowaniu potraw i wypieków świątecznych – mówi Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego.

Mieszkańcy regionu mogli zgłaszać swoje kulinarne propozycje w trzech kategoriach: Tradycyjna Potrawa Wigilijna, Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy i Tradycyjne Pierniczki Świąteczne.

Do pierwszej z nich zgłoszone zostały znane i popularne postne potrawy wigilijne, ale i potrawy mięsne.

W kategorii Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy wpłynęły ciekawe propozycje oryginalnych wypieków, których przepisy często goszczą w domach od pokoleń i są przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury. Wśród nich: serniki, pierniki, makowce oraz makoserniki.

Oceniając Tradycyjne Pierniki Świąteczne, komisja nagrodziła prace w dwóch kategoriach wiekowych: 6-10 i 11-15 lat.

Każdy z członków komisji oceniał przesłane prace biorąc pod uwagę przede wszystkim wykorzystanie produktów z Listy Produktów Tradycyjnych Województwa Łódzkiego, produktów lokalnych oraz sposób prezentacji finalnej potrawy lub wypieku.

Wśród najczęściej wykorzystywanych produktów tradycyjnych znalazły się: ogórki kwaszone po łowicku, twaróg tradycyjny, „tworóg” z Dionizowa, miód z doliny rzeki Mrogi, piotrkowski miód wielokwiatowy, masło z Głuchowa, masło tradycyjne naturalne szczercowskie, kompot wiśniowy po łowicku, powidła śliwkowe łowickie, kapusta kiszona w główkach.

Spośród produktów lokalnych, za które uznawano produkty pochodzące z terenu Łódzkiego, najczęściej wybierano nabiał z lokalnych mleczarni, owoce i warzywa z przydomowych ogródków, jaja od własnych kur, samodzielnie wykonane przetwory oraz mąkę z lokalnych młynów. 

Prezentujemy listę nagrodzonych osób i przygotowanych potraw:

Kategoria „Tradycyjna Potrawa Wigilijna”

I miejsce –  wigilijna zupa grzybowa z domowym makaronem

Monika Kacperska – gm. Łask, powiat łaski, 

II miejsce – wigilijny barszcz czerwony z pieczonymi pierogami nadziewanymi kapustą kiszoną i grzybami

Anna Nanys – gm. Lututów, powiat wieruszowski, 

III miejsce – „karp inaczej”

Klaudia Penciak – gm. Szczerców, powiat bełchatowski.

Wyróżnienia:

Jolanta Błęcka – gm. Łask, powiat łaski, paszteciki

Aleksandra Jaworska - gm. Łask, powiat łaski, pierogi z kapustą i grzybami

Agnieszka Kędzierska - gm. Krośniewice, powiat kutnowski, pierogi z kapustą i grzybami

Kategoria „Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy”

I miejsce –  sernik po szczercowsku

Anna Sztuk - gm. Szczerców, powiat bełchatowski,

II miejsce – serniczek z polewą kajmakową na miodowym spodzie

Ewa Miałkowska – gm. Kodrąb, powiat radomszczański,

III miejsce – domek z piernika

Jagoda Nastała – m. Łódź.

Wyróżnienia:

Anna Bąk – Chojne, gm. Sieradz, powiat sieradzki, piernik staropolski dojrzewający

Renata Nowicka – gm. Żelechlinek, powiat tomaszowski, świąteczny piernik

Małgorzata Kamińska – m. Łódź, tarta z suszonymi owocami

Mikołaj Urbański – gm. Dobroń , powiat pabianicki, drożdżowa gwiazda serowo-makowa

Tradycyjne Pierniki Świąteczne

Kategoria 6-10 lat

I miejsce –  przepis na pierniki świąteczne

Michał Miśkiewicz - m. Sieradz, powiat sieradzki,

II miejsce – tradycyjne pierniki świąteczne, oryginalny przepis Babci Krysi z Łodzi

Julia Stelmasiak – m. Łódź, powiat łódzki,

III miejsce – tradycyjne pierniki świąteczne

Jakub Wiktorowicz – m. Łódź

Wyróżnienia:

Julia Wieteska – gm. Rzeczyca , powiat tomaszowski,

Łucja Szpakowska – gm. Dąbrówka Strumiany, powiat zgierski, ekspresowe pierniczki „Łusiaczki”

Aleksander Ferreira - gm. Głuchów, powiat skierniewicki, pierniczki

Hubert Lipiński – gm. Gajkowice, powiat piotrkowski, przepis na pierniczki

Weronika Śliwka – gm. Głuchów, powiat skierniewicki, tradycyjne pierniki Bożonarodzeniowe

Natalia Pięczek – gm. Głuchów, powiat skierniewicki, przepis na pierniki

Oliwia Pokrop – gm. , gmina Bełchów, powiat łowicki, pierniki Oliwii

Szymon Śliwka  -  gm. Głuchów, powiat skierniewicki, tradycyjne pierniki bożonarodzeniowe

Filip Sosnowski – m. Tomaszów Maz., powiat tomaszowski, pierniki szybkie na ostatnią chwilę

Lena Żurawik - gm. Zduńska Wola, powiat zduńskowolski, pierniczki na choinkę

Kategoria 11-15 lat

I miejsce –  przepis na tradycyjne pierniki świąteczne

Fabian Głąb- gm. Lututów, powiat wieruszowski,

II miejsce – tradycyjne pierniczki

Alan Remian – gm. Drzewica , powiat opoczyński,

III miejsce – przepis na pierniki od babci Marysi z Bełchatowa

Helena Zajda – gm. Bełchatów, powiat bełchatowski.

Wyróżnienia:

Magdalena Mikołajczyk – gm. Głuchów, powiat skierniewicki, przepis na piernikowe bombki z niespodzianką

Tomasz Mikołajczyk – gm. Głuchów, powiat skierniewicki, przepis na piernikowe bombki z niespodzianką

Anna Łysakowska - gm. Głuchów, powiat skierniewicki, pierniczki

Wiktoria Niedźwiecka – gm. Tomaszów Maz., powiat tomaszowski, pierniczki

Natalia Pokrop – gm. Bełchów, powiat łowicki, pierniczki Natalii

Rozalia Gajewska – gm. Bełchów, powiat łowicki, pierniki

Marcel Zarębski – gm. Bełchów, powiat łowicki, pierniki

Szymon Ekner  -  m. Zelów, powiat bełchatowski, tradycyjne pierniczki świąteczne

Alicja Gajewska – gm. Bełchów, powiat łowicki, pierniki

Maria Papiernik - gm. Bełchów, powiat łowicki, ciasto na pierniki bełchowskie

Więcej o:
województwo łódzkie konkurs święta boże narodzenie urząd marszałkowski w łodzi
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE