Przepisy kuchni Powiatu Radomszczańskiego znalazły się w książce „Kulinarne podróże po Łódzkiem. Wielkanoc". To publikacja, która pokazuje, jak różnorodna jest kuchnia m.in. naszego regionu. Recepturami na smaczne dania podzieliły się panie działające w kołach gospodyń wiejskich, również z Powiatu Radomszczańskiego.
Wydawnictwo zawiera zdjęcia potraw, receptury i prezentuje osoby, które te przepisy polecają. W Łódzkiem również nasz powiat może się poszczycić bogactwem kulinarnym. I mowa tu nie tylko o przedborskim kuglu czy radomszczańskiej zalewajce, ale na odkrycie czekają inne przysmaki.
Jakie? O tym już wiedzą sami mieszkańcy Powiatu Radomszczańskiego. Urzędnicy ze starostwa zapraszają do udziału w Wielkanocnym Konkursie Kulinarnym. Aby wziąć w nim udział, należy zrobić zdjęcie potrawy i wraz z przepisem podesłać na adres konkurs@radomszczański.pl w tytule PRZEPIS. Spośród nadesłanych wybierzemy trzy, które zostaną nagrodzone książkami kulinarnymi.
Do udziału w konkursie wielkanocnym organizatorzy zapraszają również najmłodszych mieszkańców powiatu. Tym razem organizatorzy czekają na zdjęcia samodzielnie wykonanych pisanek. Zdjęcia można podsyłać na konkurs@radomszczanski.pl w tytule PISANKA.
Zgłoszenia do konkursów przyjmowane są do 18 kwietnia.