Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_ENCODING" in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 4

Deprecated: substr_count(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php:4) in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 16
Profesjonalne piece do pizzy. Jaki wybrać? - Radomsko24.pl

Profesjonalne piece do pizzy. Jaki wybrać?

Profesjonalne piece do pizzy. Jaki wybrać?

Sekretem dobrej pizzy są nie tylko odpowiednio dobrane składniki, ale przede wszystkim właściwy piec do pizzy. Poprzez osiągnięcie odpowiedniej temperatury pozwala na szybie upieczenie ciasta i zachowanie jego chrupkości. Najpopularniejszym typem, jest tradycyjny piec do pizzy opiekany drewnem. Jednak nie jest on jedynym urządzeniem, które można zainstalować w swoim punkcie gastronomicznym. Alternatywne rozwiązania są równie sensowne i kuszące dlatego warto poznać ich wady i zalety, aby podjąć ostatecznie właściwą decyzję i móc podawać swoich gościom najlepszą pizzę w swojej okolicy. Poznaj zatem rodzaje pieców dostępne na rynku.

Gazowe piece do pizzy — jakie są dla nich alternatywy?

Dobrze dobrany piec do pizzy, to urządzenie, które zapewnia komfort pracy i ma dobrą wydajność. Wyposażenie dla gastronomii rządzi się nieco innymi prawami niż zakup sprzętu do domowego użytku. Musisz być przygotowany, że piece do pizzy do profesjonalnego użytku muszą wiele znieść. Nie jest to urządzenie wykorzystywane okazjonalnie, a pracujące każdego dnia pełną parą. Utarło się, że ideałem są piece do pizzy opalane drewnem. Rzeczywiście nadają one przygotowanej potrawie wyjątkowy smak. Jednak nie warto zamykać się na ten jeden typ. Do pieczenia pizzy można wykorzystać też jeden z typów opisany w przewodniku: webvilla.pl/jaki-piec-do-pizzy-wybrac. My także postaramy się pomóc Ci w wyborze.

Piec elektryczny do pizzy

Za piecem elektrycznym do pizzy przemawia przede wszystkim jego niezawodność. Jest to sprzęt, który wymaga nakładów finansowych przy zakupie, ale za to psuje się bardzo rzadko. Jego zaletą jest również uniwersalność. Będzie odpowiedni zarówno do dużych, jak i niewielkich lokali gastronomicznych. Można pokusić się o przygotowanie w nim także innych dań wymagających zapiekania, dlatego piec elektryczny jest częstym wyborem restauracji i barów, które mają szerszą kartę. Można w nim zapiekać zapiekanki, lasagne i makarony. Jeśli przygotowujesz wiele różnorodnych dań, możesz pokusić się o zakup pieca do pizzy dwukomorowego, który da Ci szereg możliwości. Więcej o tym typie urządzeń możesz przeczytać na gastroprodukt.pl/piec-do-pizzy

Gazowy piec do pizzy 

Piece gazowe do pizzy nie są pierwszy skojarzeniem, gdy myślimy o sprzęcie przeznaczonym do pieczenia pizzy. Jednak tego typu piec do pizzy może się doskonale sprawdzić. Obawy może budzić fakt wysoka cena zakupu tego sprzętu. Nisze będą za to późniejsze koszty eksploatacji, ponieważ gaz jest tańszy niż prąd. Jeśli więc planujesz robić pizzę pełną parą i nastawiasz się głównie na serwowanie tego dania, to piec do pizzy gazowy będzie idealnym wyborem. 

Piec do pizzy opalany drewnem

Jeśli nie przeraża Cię konieczność składowania drewna i późniejszego czyszczenia pieca, to rozważ najbardziej klasyczny typ urządzenia, który ukochali też Włosi. Dym, który powstaje podczas spalania drewna, nadaje daniu niepowtarzalny smak, dlatego jeśli chcesz serwować danie najwyższej jakości, warto pomyśleć o tym typie pieca. Jednak musisz też brać pod uwagę, że obsługa tego sprzętu nie jest tak prosta jak w przypadku pieca elektrycznego do pizzy, czy gazowego. Dlatego warto, aby obsługująca go osoba znała się na rzeczy. Często sukces osiąga się tutaj metodą prób i błędów wypracowując optymalne ustawienia dla pożądanego efektu. Ciasto w piecu opalanym drewnem piecze się dużo szybciej, więc dużą sztuką jest uzyskanie pizzy dobrze wypieczonej, jednak niewysuszonej. Propozycje różnych pieców znajdziesz na stronie linkedin.com/pulse/najlepszy-sprz%C4%99t-do-twojej-restauracji-simon-hopes/

Czy pizza to polskie danie narodowe?

Żartobliwie mówi się, że pizza stała się polskim daniem narodowym. Jest w tym źdźbło prawdy, ponieważ na każdym kroku można spotkać punkty gastronomiczne, które serwują to danie. Skąd zatem niesłabnąca popularność włoskiego placka? Smak pizzy, to nie tylko idealne ciasto, ale też użyte dodatki. Potrafią one kompletnie zmienić charakter dania. Może mieć ono charakter łagodny, pikantny lub nawet nieco orientalny. Ogromnym plusem jest też to, że pizzę można serwować zarówno na miejscu w lokalu, jak i z dowozem do klienta. Tym sposobem serwowanie pizzy, to dokonały sposób na biznes dla osób, które nie miały dotychczas do czynienia z gastronomią. Nie trzeba wtedy komponować długiej karty, a jeśli pizza będzie smaczna, to z pewnością nie zabraknie Ci zamówień. 

Pizza nie jest też bardzo drogim daniem, dlatego jest dostępna dla szeregu klientów. Lubią ją zazwyczaj młode osoby, które zamawiają ją jako danie na imprezę, jak i rodziny z dziećmi, które chcą mieć w ten sposób szybki obiad. Punkt serwujący pizzę może mieć zarówno bardziej elegancki charakter, jak i swojski, w którym chętnie będzie się siadać ze znajomymi. Jest to ważna informacja dla osób planujących rozpocząć tego typu biznes, ponieważ można ograniczyć wydatki związane z wyposażeniem lokalu. Jedyna rzecz, na której nie warto oszczędzać, jest dobry piec do pizzy, który pozwoli Ci wyczarować danie idealne. Dlatego dobrze przemyśl czy zainwestować w piec elektryczny, gazowy, czy opalany drewnem. W wyborze może pomóc Ci zestawienie sn2.eu/biznesowo/18975-piec-do-pizzy-opalany-drewnem-czyli-powrot-do-tradycji

Więcej o:
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE