Owsianka na mleku - sprawdź, czym może Cię zaskoczyć to śniadanie!

Owsianka na mleku - sprawdź, czym może Cię zaskoczyć to śniadanie!

Owsianka to jeden z najszybszych, najzdrowszych i najchętniej wybieranych punktów w menu. Wielu osobo kojarzy się po prostu ze zdrowym stylem życia, zdrowymi nawykami. Tak jest w rzeczywistości. Typów owsianek występuje kilka, do najpopularniejszych należy owsianka na wodzie i na mleku. Sprawdź, czym charakteryzuje się dobra owsianka oraz jak zrobić smaczną owsiankę na mleku w ekspresowym czasie!

Owsianka - czy jest zdrowa?

Są osoby, które kochają owsiankę i nie jest dla nich ważne, czy posiłek ten jest tak zdrowy, jak wszyscy mówią, czy nieco mniej. Są też i tacy, którzy chcą nieco zmienić swój styl odżywiania i dlatego właśnie zastanawiają się nad wprowadzeniem owsianki do swojej diety. Może to być owsianka na wodzie, mniej kaloryczna lub https://mojemusli.pl/blog/owsianka-na-mleku-czy-wodzie owsianka na mleku, której wyższa kaloryczność to efekt użycia mleka. Zamawiając dla siebie dietę pudełkową, trzeba być przygotowanym, że w standardowym menu niejednokrotnie znajdzie się właśnie owsianka. Jest to efekt tego, że ma ona dobry wpływ na nasz organizm. Zawiera szereg potrzebnych substancji, rozmaitych witamin czy minerałów, ale też błonnik, który wspomaga prawidłową pracę jelit. Owies jest bogaty w witaminy z grupy B, cynk i żelazko. A niedobory tych właśnie składników mogą sprawić, że człowiek będzie czuł się zmęczony, a jego koncentracja ulegnie zaburzeniu.

Zalety owsianki na mleku

Biorąc pod uwagę sporo korzyści, można śmiało stawiać na owsiankę. Potrzeba Ci więcej walorów, aby pewnie i z chęcią sięgnąć po ten posiłek? Oto one:

  • owsianka reguluje apetyt - zmniejsza się uczucie nadmiernego głodu,
  • regularne jedzenie owsianki poprawia lipidogram - reguluje się stężenie cholesterolu LDL,
  • zapobiega zaparciom - a to ze względu na sporą ilość błonnika, 
  • rozwija się korzystna bariera w jelitach - odbudowie ulega flora bakteryjna, a to wszystko dzięki beta-glukanom,
  • owsianka kontroluje glikemię - nie występują nadmierne skoki insuliny i glukozy we krwi.

Świetna owsianka na mleku - sprawdź doskonały przepis!

Jak ugotować fantastyczną owsiankę na mleku? Potrzeba:

  • 50 g płatków owsianych,
  • 250 ml mleka,
  • 6 g miodu pszczelego,
  • 15 g orzechów włoskich,
  • 100 g truskawek.

Sposób przygotowania nie jest trudny. Wystarczy mleko zagotować w niewielkim garnuszku z dodatkiem płatków. Regularnie mieszając, warto gotować całość przez ok. 5 min na niewielkim ogniu, aby się nie przypaliła. Kiedy owsianka będzie gotowa, wystarczy przełożyć ją z garnuszka do miski. Kolejny krok to udekorowanie jej orzechami, miodem oraz pokrojonymi truskawkami.

Do owsianki można dodać inne ulubione składniki. Truskawki bez większego problemu możesz zastąpić bananem, jagodami, malinami czy brzoskwinią. Zamiast orzechów włoskich, możesz dodać laskowe, nerkowce, pekan czy arachidowe. Wszystko zależy od własnych upodobań żywieniowych. Owsianka ma przede wszystkim smakować, a jeśli dodasz świeże owoce lub liofilizowane, będzie mieć znacznie wyższą wartość dla Twojego organizmu. Owsianka na wodzie to mniej kaloryczna opcja, którą również warto wypróbować.

Więcej o:
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE