„Dziel się nie marnuj” to inicjatywa, która łączy ludzi. W Bełchatowie, przy współpracy z Fundacją „Weź pomóż”, uruchomiona została pierwsza społeczna lodówka. Korzystać może z niej każdy. Potrzebujący znajdą w niej coś do jedzenia, a mieszkańcy mający za dużo produktów spożywczych mogą je w tym miejscu zostawić, zamiast wyrzucać.
Inicjatywa szczytna, tym bardziej, że jak wskazuje Polski Instytut Ekonomiczny, przeciętny Polak wyrzuca rocznie blisko 250 kg żywności. Zamiast do kontenera jedzenie, które jest przydatne do spożycia, może trafić do osób potrzebujących.
- Marnowanie żywności to problem, który dotyka nas wszystkich. Dane nie kłamią, a te są bezlitosne. Kupujemy o wiele więcej, niż jesteśmy w stanie skonsumowac. Idea społecznej lodówki jest bardzo prosta. Chodzi o dzielenie się nadwyżką zdatnego do spożycia jedzenia, które w innych okolicznościach poszłoby do kosza. W efekcie jednocześnie unikamy marnowania żywności i pomagamy osobom będącym w potrzebie – mówi wiceprezydent Bełchatowa, Łukasz Politański.
Społeczna lodówka stanęła przy ul. Kościuszki 15 obok budynku, w którym mieści się Straż Miejska. Służba pełniona jest tam 24 godz. na dobę przez 7 dni w tygodniu, strażnicy mogą więc zwrócić uwagę na to, czy jest ona używana zgodnie z przeznaczeniem.
Z lodówki może skorzystać każdy, kto ma taką potrzebę. Należy w niej zostawiać takie produkty spożywcze, które sami chcielibyśmy zjeść. To najprostsza zasada do zapamiętania. Można umieszczać tu produkty świeże, nieprzeterminowane oraz te, które minimalnie są po terminie określony jako „Najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły daty „Należy spożyć do”. Mogą to być produkty suche jak kasze, makarony, cukier czy ciastka. Ważne, by były w nieuszkodzonym opakowaniu. Na podobnych zasadach zostawiać tu możemy nabiał, sery czy jogurty. Pieczywo, wyroby cukiernicze muszą być zapakowane, a wyroby własne jak np. świąteczny bigos, ciasto czy zupy w szczelnym, opisanym pojemniku z nazwą potrawy i datą jej wykonania. Mile widziane są również nieuszkodzone konserwy czy owoce i warzywa.
W lodówce nie zostawiamy nadpsutych czy przeterminowanych produktów. Nie mogą być one napoczęte. Nie umieszczamy głęboko mrożonego jedzenia, surowego mięsa i przetworów z niego np. tatara. Żywność, która miała kontakt odpadami spożywczymi lub komunalnymi również nie nadaje się do oddawania jej innym. Każdy, kto korzysta z lodówki społecznej robi to na własną odpowiedzialność.
PRODUKTY, KTÓRE MOŻNA UMIEŚCIĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ
1. Produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać.
2. Żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu.
3. Żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”(określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia).
4. Produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach).
5. Produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
6. Sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
7. Zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze.
8. Warzywa i owoce.
9. Wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
PRODUKTY, KTÓRYCH NIE NALEŻY UMIESZCZAĆ W LODÓWCE SPOŁECZNEJ
1. Produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka.
2. Produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików.
3. Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”.
4. Surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie.
5. Surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar.
6. Produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
7. Produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut.
8. Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
9. Alkoholu i środków odurzających.
REGULAMIN KORZYSTANIA ZE SPOŁECZNEJ LODÓWKI
1. Ze społecznej lodówki może korzystać każdy, kto tego potrzebuje.
2. Bierzesz jedzenie na własną odpowiedzialność.
3. Nie bierz wszystkiego – Dziel się jedzeniem z innymi potrzebującymi.
4. Wkładaj tylko jedzenie przydatne do spożycia, z aktualną datą ważności.
5. Produkty o charakterystycznym zapachu wkładaj do szczelnych opakowań.
6. Nie niszcz lodówki i nie oklejaj jej swoimi ulotkami.
(info: UM Bełchatów)