Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_ENCODING" in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 4

Deprecated: substr_count(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php:4) in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 16
Kietlin: Stół Wielkanocny dawniej i dziś - Radomsko24.pl

Kietlin: Stół Wielkanocny dawniej i dziś

Fot. Klaudia Gajda, Sebastian Nems

Stół Wielkanocny dawniej i dziś. Na wydarzenie pod tym hasłem zaprosiło Stowarzyszenie Kobiet Kietlina. W sobotę, 25 marca w swojej siedzibie panie przygotowały suto zastawione stoły Wielkanocne. Impreza odbyła się pod patronatem Marszałka Województwa Łódzkiego. Gośćmi wydarzenia byli: Beata Pokora - starosta radomszczański, wójt Gminy Radomsko Roman Radczyc a także przedstawiciele Rady Gminy oraz przyjaciele Stowarzyszenia Kobiet Kietlina.

 

Panie przygotowały dwa stoły Wielkanocne - jeden nawiązujący do dawnej tradycji, drugi ten bardziej nowoczesny. Jednak oba łączyły podobne składniki i dekoracje.

- Chcemy pokazywać te nasze Polskie tradycje, by były przekazywane z pokolenia na pokolenie - mówiła Aniela Biernacka, prezes Kobiet Kietlina.

W polskiej tradycji Wielkanoc to najbardziej uroczyste święto w roku, w czasie którego spotykano się oraz wspólnie ucztowano. Według staropolskiego zwyczaju, rodzinne ucztowanie - śniadanie rozpoczynano od dzielenia się jajkiem z poświęconego koszyka. Jednym z ważniejszych dań na świątecznym stole była szynka, w całości i wraz z kością, wędzona na dymie jałowcowym. W trakcie uczty najczęściej odkrawano z niej grube plastry, które spożywano z pajdą świeżego chleba. Nie mogło również zabraknąć wszelkiego rodzaju kiełbas. Wśród stałych punktów wielkanocnego menu nie można oczywiście pominąć słodkości: bab, mazurków, serników. Te tradycje pozostały do dzisiaj.

Zasubskrybuj nasz kanał na You Tube, żeby nie przegapić nowych relacji wideo!

Więcej o:
Kietlin: Stoły Wielkanocne dziś a dawniej Stół Wielkanocny dawniej i dziś Radomsko
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE