Stół Wielkanocny dawniej i dziś. Na wydarzenie pod tym hasłem zaprosiło Stowarzyszenie Kobiet Kietlina. W sobotę, 25 marca w swojej siedzibie panie przygotowały suto zastawione stoły Wielkanocne. Impreza odbyła się pod patronatem Marszałka Województwa Łódzkiego. Gośćmi wydarzenia byli: Beata Pokora - starosta radomszczański, wójt Gminy Radomsko Roman Radczyc a także przedstawiciele Rady Gminy oraz przyjaciele Stowarzyszenia Kobiet Kietlina.
Panie przygotowały dwa stoły Wielkanocne - jeden nawiązujący do dawnej tradycji, drugi ten bardziej nowoczesny. Jednak oba łączyły podobne składniki i dekoracje.
- Chcemy pokazywać te nasze Polskie tradycje, by były przekazywane z pokolenia na pokolenie - mówiła Aniela Biernacka, prezes Kobiet Kietlina.
W polskiej tradycji Wielkanoc to najbardziej uroczyste święto w roku, w czasie którego spotykano się oraz wspólnie ucztowano. Według staropolskiego zwyczaju, rodzinne ucztowanie - śniadanie rozpoczynano od dzielenia się jajkiem z poświęconego koszyka. Jednym z ważniejszych dań na świątecznym stole była szynka, w całości i wraz z kością, wędzona na dymie jałowcowym. W trakcie uczty najczęściej odkrawano z niej grube plastry, które spożywano z pajdą świeżego chleba. Nie mogło również zabraknąć wszelkiego rodzaju kiełbas. Wśród stałych punktów wielkanocnego menu nie można oczywiście pominąć słodkości: bab, mazurków, serników. Te tradycje pozostały do dzisiaj.