Jak przechować ciasto? Zobacz nasz poradnik!

Jak przechować ciasto? Zobacz nasz poradnik!

Zobacz nasz poradnik, który wyjaśni w jaki sposób powinno się przetrzymywać ciasto. Podzieliliśmy go na trzy różne rodzaje ciast. Zapraszamy.

Jak przechować ciasto z bezą?

Do bezy absolutnie potrzebujesz szczelnego zamknięcia. Jeśli to są małe bezy, to wykorzystaj pudełko z tworzywa sztucznego. Świetnie się nada, pozostawiając bezy świeże i pyszne na długi czas. Tort bezowy potrzebuje już innego zabezpieczenia.

Sięgnij tutaj znów po taki asortyment, jak np. deska do krojenia serów z kloszem, albo pojemnik na ciasto z pokrywką. Pamiętaj, że beza z owocami powinna być w lodówce, jednak jeśli boisz się, że inne zapachy zepsują jej smak, to wykorzystaj wkłady do mrożenie. Połóż je pod spodem (np. pod tacką) i przykryj ciasto od góry kloszem.

W ten sposób zapewnisz tortowi odpowiednią temperaturę i zyskasz pewność, że goście będą zachwyceni Twoim wypiekiem, prosząc o dodatkową porcję. Przy pieczeniu bezy zaopatrz się w odpowiednie akcesoria, więcej tutaj: https://www.amart.pl/category/akcesoria-kuchenne.

Jak przechować ciasto czekoladowe?

To również jest często wyzwaniem dla niejednej Pani Domu. Samo ciasto czekoladowe można mrozić, ale oblane pyszną polewą czekoladową już niekoniecznie. Z kolei pozostawione w temperaturze pokojowej szybko się zsycha, a w lodówce traci swoją lekkość.

Dlatego do czekoladowych ciast najlepsze będą hermetyczne pudełka, na tyle wysokie, by nie uszkodzić polewy albo klosz, którym przykryjesz ciasto od góry. Dobrze jest też ustawić ciasto w chłodnym miejscu albo zostawić je w piekarniku. Dzięki takim trikom kolejnego dnia będzie nadal smaczne i soczyste.

Jak przechować jabłecznik?

Jabłecznik na biszkopcie czy kruchym cieście z kruszonką albo posypką z cukru pudru na długo zachowuje swoją świeżość. W dobrych warunkach swoim smakiem będzie zachwycać i przez trzy – cztery dni. Do jego przechowania wykorzystasz pojemnik z tworzywa sztucznego, klosz na deskę albo folię spożywczą, którą owiniesz blachę z ciastem (pod warunkiem, że folia nie uszkodzi wierzchu ciasta).

Jabłecznik na kruchym cieście możesz z powodzeniem też mrozić. Pamiętaj jednak, że jeśli pozostaje dłużej w zamrażalce, to również może przenosić zapachy z innych produktów. Dlatego warto też postarać się o odpowiedni pojemnik, idealny do stosowania w bardzo niskich temperaturach.

Jak przechować tort z bitą śmietaną?

Tort z kremem czy z bitą śmietaną również możesz przechować. Jeśli po urodzinach została Ci spora część słodkiego wypieku, to przecież szkoda wyrzucać. Co z nim zrobić? Przede wszystkim na bitą śmietanę czy krem musisz znaleźć miejsce w lodówce.

Tutaj warto zaopatrzyć się w pojemnik na tortownicę. Czyli specjalny klosz, który przykryje tort i pozwoli go w bezpieczny sposób przetransportować do lodówki. Taki klosz rzadko jednak jest hermetyczny, więc zbyt długie leżakowanie koło serów, warzyw czy wędlin, może popsuć jego smak.

Dobrym miejscem będzie np. spiżarnia. Klosz nada się tutaj znakomicie albo większa miska, która osłoni tort od góry. Takie plastikowe miski nie uszkodzą wierzchu tortu, natomiast zapewnią mu skuteczną ochronę przed światłem i przechodzeniem innych zapachów.

Więcej o:
Wróć na stronę główną

KOMENTARZE

PRZECZYTAJ JESZCZE