Okres zimowy jest czasem zwiększonej częstotliwości zachorowania na grypę, przeziębienia i różnego rodzaju infekcje. Aby uniknąć tych uporczywych przypadłości, należy dbać o swoje zdrowie. Jak zwiększyć odporność zimą i nie dać się chorobom?
Dieta na odporność
Powszechnie wiadomo, że odporność organizmu jest w dużej mierze uzależniona od kondycji jelit. Zdrowie człowieka zaczyna się od zdrowych jelit, dlatego dla wzmocnienia odporności – zwłaszcza w okresie zimowym – warto przestrzegać zdrowej, urozmaiconej diety. Powinieneś zadbać o regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków, w skład których wejdą:
- Warzywa i owoce – jako źródła ważnych witamin, składników mineralnych czy bioaktywnych związków, które stymulują działanie układu immunologiczne. WHO zaznacza, że każdy człowiek powinien jeść co najmniej 400 g owoców i warzyw dziennie, w co najmniej 5 porcjach.
- Produkty fermentacji mlekowej – w tym kefiry, maślanki, jogurty naturalne, bez dodatku cukru. To źródło bakterii probiotycznych wzmacniających układ odpornościowy, a przy tym regulujących pracę układu pokarmowego.
- Produkty pełnoziarniste – pieczywo razowe, kasze, makarony razowe, które są źródłem zdrowych węglowodanów, dodają energię, dostarczają witaminy z grupy B, a także cenne składniki mineralne, takie jak: magnez i cynk oraz błonnik pokarmowy.
Suplementacja organizmu dla zwiększonej odporności
Jeśli pomimo zdrowej diety w organizmie występują niedobory ważnych witamin i składników mineralnych, można je suplementować. Najważniejsze przy tym są:
- Witamina D – istotna w budowaniu odporności przez cały rok. Zimą wymagana jest suplementacja, ponieważ nie mamy możliwości ekspozycji na promienie słoneczne, a witamina D jest syntezowana w skórze właśnie pod wpływem słońca.
- Witamina C – wzmacnia system immunologiczny, a jednocześnie zmniejsza naszą podatność na infekcje o podłożu bakteryjnym i wirusowym. Jest przy tym silnym antyutleniaczem.
- Witamina A (nazywana również beta-karotenem) – ma zdolności do ochrony organizmu przed chorowaniem, a przy tym poprawia wzrok i stan skóry.
- Witaminy z grupy B, w tym B6 i B12 – ważne przy budowaniu odporności organizmu w sezonie zimowym.
Więcej o zażywaniu suplementów witaminowych można przeczytać w Portalu Enelzdrowie.
Zasady budowania odporności – jak być zdrowym zimą?
Dieta i przyjmowanie suplementów to tylko niektóre z metod budowania odporności w sezonie zimowym. W tym trudnym okresie jesteś szczególnie podatny na infekcje dróg oddechowych – dolnych i górnych. Możesz jednak zmniejszyć ryzyko zachorowania, przestrzegając kilku ważnych zasad:
- Prowadź higieniczny tryb życia – wysypiaj się i jedz posiłki o regularnych porach.
- Rzuć używki – nie pal i nie pij alkoholu.
- Bądź aktywny fizycznie.
Alternatywnym sposobem wspierania odporności zimą jest morsowanie, czyli kąpiele w lodowatej wodzie. Woda w temperaturze w granicach od 0 do 13 stopni Celsjusza powoduje, że w organizmie człowieka zachodzą pozytywne zmiany. Dzięki morsowaniu poprawia się wydolność układu sercowo-naczyniowego, zdolności regeneracyjne ciała, ale i następuje przyspieszenie przemian metabolicznych. Morsowanie powoduje także ogólne wzmocnienie odporności organizmu, co potwierdziły badania przeprowadzone w 2023 roku przez Alicję Kielar. Ich wyniki autorka przedstawiła w pracy pod tytułem „Subiektywna ocena wpływu morsowania na organizm człowieka”. Warto jednak podkreślić, że nie dla każdego wskazana jest taka aktywność, a przed rozpoczęciem zimowych kąpieli warto zasięgnąć opinii lekarza rodzinnego.
Dla odbudowy odporności i jej wzmocnienia w okresie częstych zachorowań na grypę i inne infekcje można stosować naturalny antybiotyk, jakim jest propolis. To specyficzny produkt pszczeli, który wspiera regulację równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, wspomaga układ immunologiczny, zwiększając odporność organizmu.
Jak widzisz, możesz zrobić wiele dla własnej odporności i skutecznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na najbardziej powszechne przypadłości.