Woda tylko po przegotowaniu. Bakterie z grupy coli w wodociągu w Radomsku

Woda tylko po przegotowaniu. Bakterie z grupy coli w wodociągu w Radomsku Fot. pixabay.com

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku informuje, że w wyniku badań jakości wody z wodociągu „Radomsko” zaopatrującego miasto Radomsko (oprócz ul Odległej, części ul. Sucharskiego i ul. Sikorskiego, zaopatrywanych z innych wodociągów) stwierdzono obecność bakterii grupy coli. Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu.

Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu

Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt. 
 
Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. (Dz.U. z 2017 r. poz. 2294).
 
Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładza­nia pozostawić do ostudzenia. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac po­rządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
Więcej o:
woda bakterie coli woda radomsko pgk pgk radomsko
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE