Wyczekane i wytęsknione przez wszystkich Święta Wielkanoce, czyli festiwal jaj, majonezu, słodkich wypieków, czekoladowych zajączków, zawiesistych żurków, tłustych mięs, białej kiełbasy i wielu innych smakołyków. To jeden z tych okresów w roku, gdzie zwykle pozwalamy sobie na wielkie łakomstwo. Jak zatem przetrwać Wielkanoc będąc na diecie? Jak nie dać się skusić na kolejny kawałek mazurka? Krótko mówiąc, jak świętować, aby nie przytyć? Skorzystaj z naszego poradnika!
Wielkanoc na diecie – co nas gubi?
1. To, co jemy. Ucztowanie zacznij od potraw niskokalorycznych – np. sałatek warzywnych z sosami jogurtowymi (bez majonezu i śmietany!). Wypełnisz żołądek „zdrowymi kaloriami”, dzięki czemu zjesz mniej tradycyjnych potraw. Jeśli na stole jest danie, które bardzo lubisz – zjedz je. Pamiętaj tylko, aby zmniejszyć porcję. Stosuje zasadę „połowy” - zamiast całego kawałka ciasta zjedz ½. Zamiast dwóch jaj, jedno.
2. To, ile jemy. Żołądek ma ograniczoną pojemność. Staraj się wstawać od stołu z lekkim uczuciem niedosytu. Pamiętaj, że impuls sytości dochodzi do mózgu z około 15-20 minutowym opóźnieniem. Odczekaj więc chwilę przed nałożeniem kolejnej porcji.
3. To, jak jemy. Jedz powoli, delektuj się smakiem. Dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Unikniesz w ten sposób namawiania do sięgnięcia po dokładkę.
4. To, jak często jemy. Nie zapominajmy o regularności i odstępach między posiłkami. Zazwyczaj jadamy zbyt często, nawet jeśli nie jesteśmy głodni. A przecież przy świątecznym stole ważniejsza od jedzenia jest rozmowa z bliskimi.
5. To, co robimy po jedzeniu. Pamiętaj, że po świątecznej uczcie nic tak nie poprawia trawienia jak ruch na świeżym powietrzu w miłym, rodzinnym gronie.
Dlaczego rzeżucha jest najzdrowszym z wielkanocnych symboli?
• Jest niskokaloryczna – 100 g rzeżuchy to tylko 32 kcal!
• Przeciwdziała starzeniu – zawarte w niej przeciwutleniacze chronią nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
• To witaminowa bomba – bogata w witaminę A, C, PP, witaminy z grupy B oraz witaminę K, a także żelazo, siarkę, jod, magnez, potas, miedź, mangan i chrom. Rzeżucha jest ponadto bogata w wapń.
• Jest łatwa w uprawie – każdy z nas może ją uprawiać samodzielnie, we własnej kuchni.
W galerii zdjęć znajdziecie wielkanocne przepisy na zdrowe i smaczne zupy, ciasta, sałatki, pasty i faszerowane jajka.
Artykuł powstał we współpracy z Eweliną Szymczyk, dietetyk klinicznym Natur House Centrum Dietetyki i Zdrowego Żywienia, Radomsko plac 3 Maja 11.