W wodociągach Stęszów i Ludwików stwierdzono bakterie z grupy coli. Można pić tylko przegotowaną wodę!

W wodociągach Stęszów i Ludwików stwierdzono bakterie z grupy coli. Można pić tylko przegotowaną wodę! Fot. www.freeimages.com

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku poinformował, że w badaniach jakości wody z wodociągach Stęszów i Ludwików stwierdzono obecność bakterii z grupy coli.

Wodociąg Ludwików:

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku poinformował, że w wodociągu Ludwików zaopatrującym miejscowości Ludwików, Borki, Gowarzów, Górki, Zielonka (gmina Gidle) oraz Zberezka (gmina Kłomnice w powiecie częstochowskim) stwierdzono obecność bakterii grupy coli.

Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu. Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.

Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. (Dz.U. z 2017 r. poz. 2294).

Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładza­nia pozostawić do ostudzenia.

Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac po­rządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.

Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.

Wodociąg Stęszów:

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku poinformował, że w badaniach jakości wody z wodociągu Stęszów zaopatrującego miejscowości Stęszów (gmina Gidle) oraz Śliwaków (gmina Kłomnice w powiecie częstochowskim) stwierdzono obecność bakterii grupy coli.

Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu. Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.

Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. (Dz.U. z 2017 r. poz. 2294).

Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładza­nia pozostawić do ostudzenia.

Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac po­rządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.

Więcej o:
powiat radomszczański sanepid radomsko bakterie coli stęszów ludwików wodociąg
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE