Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku poinformował, że w badaniach jakości wody z wodociągu Radomsko zaopatrującego miasto Radomsko (oprócz ul. Odległej, części ul. Sucharskiego i ul. Sikorskiego zaopatrywanych w wodę z innych wodociągów) stwierdzono obecność bakterii grupy coli. Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu.
Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.
Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. (Dz.U. z 2017 r. poz. 2294z późn. zm.).
Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.