Sukces radomszczan podczas Święta Baraniny

W ustrońskiej Karczmie Góralskiej przez dwa dni trwało Święto Baraniny, w ramach którego zorganizowano VIII Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.

W ustrońskiej Karczmie Góralskiej przez dwa dni trwało Święto Baraniny, w ramach którego zorganizowano VIII Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.
Piotr Kacperek oraz Izabela Sowińska z Hotelu TED. Fot.papaja.pl
Miło jest nam poinformować, iż w trakcie rywalizacji najlepszą ekipą serwującą to ciekawe danie, był zespół kucharzy z Radomska – Piotr Kacperek oraz Izabela Sowińska z Hotelu TED.

W sobotnie popołudnie o godz. 18.00  z hukiem ogłoszono wyniki konkursu. Dosłownie, gdyż ceremonie wręczenia dyplomów, pucharów i nagród poprzedził salw armatni w wykonaniu Czesława Kanafka z Cieszyńskiego Bractwa Kurkowego, a zbójnicy oddali salwę honorową z replik starych pistoletów. Towarzyszył im sam Napoleon, w którego wcielił się Piotr Lenart. Jednak już od piątku w Ustroniu dominował temat baraniny. Była konferencja popularnonaukowa poprowadzona przez prof. Bronisława Borysa, który zrobił  pokaz rozbioru mięsa jagnięcego w sposób naukowy i dr Dariusza Lisiaka, który zrobił to w sposób kulinarny.

Czy będzie można skosztować zwycięskiej kompozycji w Radomsku, bez potrzeby zapuszczania się w odległe strony? - Teraz mamy sezon urlopowy, więc nasi zwycięzcy odpowiednio korzystają z tego czasu. Myślę, że już za miesiąc będziemy mogli zaprosić naszych gości na spróbowanie baraniny w naszym wydaniu – informuje pan Waldemar Hałówka, dyrektor restauracji.

Naszym kuchmistrzom gratulujemy sukcesu w konkursie i życzymy dalszych nagród w podobnych wydarzeniach.

źródło:wiadomosci.ox.pl

Więcej o:
hotel ted święto baraniny sukces radomszczan konkurs konkurs kulinarny
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE