W ustrońskiej Karczmie Góralskiej przez dwa dni trwało Święto Baraniny, w ramach którego zorganizowano VIII Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.
W ustrońskiej Karczmie Góralskiej przez dwa dni trwało Święto Baraniny, w ramach którego zorganizowano VIII Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.
Miło jest nam poinformować, iż w trakcie rywalizacji najlepszą ekipą serwującą to ciekawe danie, był zespół kucharzy z Radomska – Piotr Kacperek oraz Izabela Sowińska z Hotelu TED.
W sobotnie popołudnie o godz. 18.00 z hukiem ogłoszono wyniki konkursu. Dosłownie, gdyż ceremonie wręczenia dyplomów, pucharów i nagród poprzedził salw armatni w wykonaniu Czesława Kanafka z Cieszyńskiego Bractwa Kurkowego, a zbójnicy oddali salwę honorową z replik starych pistoletów. Towarzyszył im sam Napoleon, w którego wcielił się Piotr Lenart. Jednak już od piątku w Ustroniu dominował temat baraniny. Była konferencja popularnonaukowa poprowadzona przez prof. Bronisława Borysa, który zrobił pokaz rozbioru mięsa jagnięcego w sposób naukowy i dr Dariusza Lisiaka, który zrobił to w sposób kulinarny.
Czy będzie można skosztować zwycięskiej kompozycji w Radomsku, bez potrzeby zapuszczania się w odległe strony? - Teraz mamy sezon urlopowy, więc nasi zwycięzcy odpowiednio korzystają z tego czasu. Myślę, że już za miesiąc będziemy mogli zaprosić naszych gości na spróbowanie baraniny w naszym wydaniu – informuje pan Waldemar Hałówka, dyrektor restauracji.
Naszym kuchmistrzom gratulujemy sukcesu w konkursie i życzymy dalszych nagród w podobnych wydarzeniach.
źródło:wiadomosci.ox.pl