Środa z profilaktyką: cukrzyca i otyłość

Środa z profilaktyką: cukrzyca i otyłość Fot. pixabay.com

Dziś kolejna Środa z profilaktyką. Cykl przygotowany przez Narodowy Fundusz Zdrowia tym razem jest na temat letnich pokus, takich jak lody czy mrożona kawa w kontekście cukrzycy i otyłości. Co jeść latem kiedy jest się cukrzykiem lub osobą z nadwagą? Podpowiadamy.

Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia cukrzycę zdiagnozowano u blisko 3 milionów osób w Polsce. Kolejny milion osób nie wie, że choruje...

Cukrzyca – nie taka słodka

  • Cukrzyca jest nieuleczalną chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek upośledzonego działania lub wydzielania insuliny.
  • Nieleczona lub niezdiagnozowana cukrzyca daje powikłania i niszczy wzrok, nerki, mózg, naczynia krwionośne, powoduje uszkodzenia stóp.
  • Na poziom glukozy we krwi mają wpływ węglowodany. Węglowodany to podstawowe źródło energii dla organizmu.
  • Zalecane jest regularne spożywanie węglowodanów, rozłożonych równomiernie na wszystkie posiłki w ciągu dnia. Koniecznie kontroluj zawartość węglowodanów w swoich posiłkach.

Co to jest indeks glikemiczny (IG)?

Indeks glikemiczny to klasyfikacja produktów żywnościowych według ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po ich spożyciu. Im wyższa wartość tego wskaźnika, tym szybciej produkt jest trawiony. Takie szybkie trawienie powoduje najpierw gwałtowne zwiększenie poziomu glukozy (cukru) we krwi, a następnie jego gwałtowny spadek.

Aktywność fizyczna w cukrzycy?

Systematyczny wysiłek fizyczny zmniejsza oporność tkanek na insulinę (a im większa oporność, tym większe ryzyko insulinooporności). Wykonuj aktywność fizyczną systematycznie, najlepiej codziennie, np. przez 30–45 min. Dostosuj ją do swojego stanu zdrowia i stylu życia.

Odżywianie w cukrzycy.

Dieta cukrzycowa to zdrowy sposób odżywiania. Jeżeli chorujesz na cukrzycę lub chcesz jej zapobiec, zadbaj o zbilansowane posiłki. Powinny one zawierać dużo produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz błonnik pokarmowy.

LETNIE POKUSY

WYBIERAMY

  • owoce świeże lub mrożone codziennie do godziny 16.00, 200-300 g dziennie
  • koktajle, jogurty naturalne z dodanymi owocami, gorzką czekoladę, ciastka zbożowe zrobione w domu, małe lody, orzechy, pestki dyni i słonecznika

UNIKAMY

  • owoców w syropie, suszonych, glazurowanych cukrem, winogron
  • kremów, tortów, pączków, tłustych ciast, np. francuskich, przemysłowych wyrobów cukierniczych, czekolady białej i mlecznej, batonów, słonych przekąsek

 Zapamiętaj!

  • Jedz posiłki regularnie i o stałych porach – nie duże porcje, ale często. Unikniesz w ten sposób ryzyka niedocukrzenia.
  • Zrezygnuj ze słodyczy, węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Nie przekraczaj swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
  • Dbaj o jakość spożywanych posiłków. Twoja dieta powinna być bogata w warzywa i nasiona, które dostarczą witaminy, składniki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik.
  • Podejmuj regularnie aktywność fizyczną.

Jedz zdrowo! Zbilansowana dieta to podstawa.

Gotowy jadłospis DASH CUKRZYCA znajdziesz na portalu diety.nfz.gov.pl.

Więcej o:
środa z profilaktyką nfz cukrzyca otyłość

Załączniki

Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE