Smakowity projekt polsko – ukraiński zrealizowany!

Smakowity projekt polsko – ukraiński zrealizowany! Fot. ZSE-E w Radomsku

Były smaki potraw regionalnych, smaczki przekąsek własnoręcznie przyrządzonych i zdrowe smakołyki zamknięte w słoiku. Tak najkrócej można byłoby opisać czwartą edycję projektu polsko – ukraińskiej wymiany młodzieży pod hasłem ,,Smaki & Smaczki’’, zrealizowaną przez cztery partnerskie szkoły.

W projekcie uczestniczyło w sumie 36 uczniów, po 9 osób z każdej szkoły. Z Radomska były to: ZSE-E oraz ILO, z ukraińskiego miasta Równe: Liceum Lider oraz Równieńskie Gimnazjum nr 14. Młodzież realizowała działania główne w miejscowości Kamionki Małe pod Toruniem. Głównym celem projektu była wymiana doświadczeń i tradycji kulinarnych swoich regionów. Uczestnicy podczas tygodniowego pobytu na Kujawszczyźnie poznali zasady zdrowego żywienia. W trakcie warsztatów kulinarnych skomponowali z 4 składników swoje autorskie przekąski. Ponadto podzielili się sekretnymi przepisami babć na regionalne przysmaki, również te zamknięte w słoiku. 

– To był bardzo udany project. Wspólne gotowanie i degustacje nie tylko zintegrowały nas jako grupę, ale dzięki temu nawiązaliśmy nowe przyjaźnie, poznaliśmy różnorodność kulturową, inspirujące osoby, a wszystko w formie świetnej zabawy – uważają uczniowie z Elektryka.

– W szczególności zapamiętamy wizytę w Toruniu, w Muzeum Żywego Piernika. Oprócz gry miejskiej na Starym Mieście, mogliśmy nauczyć się pieczenia i dekorowania staropolskich pierników. Dodatkowo podziwialiśmy Toruń płynąc statkiem po Wiśle. Uważamy, że takie projekty powinny być powtarzane, ponieważ pozwalają na nawiązywanie nowych znajomości, pokonywanie barier językowych oraz na miłe i produktywne spędzanie czasu – podkreślają uczniowie z I LO.

 „Smaki & Smaczki” przypadły do gustu również grupie ukraińskiej, która świetnie odnalazła się w kulinarnych klimatach i z zaangażowaniem realizowała zaplanowane działania.

- Projekt okazał się bardzo ciekawy i emocjonujący, Polacy przyjęli nas bardzo dobrze i życzliwie. Zapoznaliśmy się z polską kuchnią, jej historią i poznaliśmy nowych ludzi – ocenia Dronnyi Vladyslav z RG nr 14. 

– Pierwszy raz jestem w Polsce. Dzięki temu projektowi poznałem nowych przyjaciół. Nauczyli mnie swojego języka, żartów, memów podczas wspólnego gotowania i integracji – dodaje Vladyslav Mamchur z równieńskiego „Lidera”. W ocenie nauczycieli projekt przyniósł wiele wymiernych korzyści zarówno uczniom jak i pedagogom.

- Jestem pewna, że każdy uczestnik projektu na długo zapamięta te radosne chwile podczas przygotowywania tradycyjnych toruńskich pierników i naszych regionalnych potraw. Projekt po raz kolejny potwierdził, że tradycje kulinarne naszych przodków w Polsce i na Ukrainie mają wiele wspólnych korzeni! – mówi Oksana Maksymchuk, opiekun grupy ukraińskiej z Liceum „Lider”.

- Cieszę się, że mogę być częścią tak profesjonalnego zespołu. Projekt ten stał się dla nas, Ukraińców, prawdziwym prezentem, bo przyniósł mnóstwo radości, której teraz w czasie wojny, bardzo nam brakuje – podkreśla Ivanna Dashkel, nauczycielka z RG nr 14.

Uczestnicy projektu dodatkowo podczas gier miejskich poznali krajobraz kulinarno - kulturowy Torunia i Bydgoszczy, wcielili się w rolę aptekarzy i tworzyli niepowtarzalne mieszanki herbat, zaś w Muzeum Piśmiennictwa i Drukarstwa w Grębocinie czerpali papier, pisali oryginalnym gęsim piórem, przygotowując się do stworzenia książki kucharskiej.

- Ogólnie jestem bardzo zadowolona, ponieważ założone cele udało się zrealizować. Młodzież wykazała się zaangażowaniem, kreatywnością i umiejętnością pracy w grupie międzynarodowej – podsumowuje krótko Agnieszka Nowicka, koordynatorka projektu.

Młodzież na zakończenie działań głównych otrzymała certyfikaty, opracowane przez siebie podkładki z przepisami oraz polsko – ukraińskie książeczki kucharskie. Finalnym efektem projektu jest polsko – ukraińska książka kucharska online.

Opiekunami radomszczańskich uczniów byli dodatkowo nauczyciele: Aneta Jędrzejczyk (ZSE-E) oraz Tomasz Wojtasik (I LO).

Beneficjentem projektu jest Fundacja „Otwarta Szkoła’’ działająca przy ZSE-E w Radomsku. Projekt został sfinansowany ze środków Polsko – Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży z dotacji MEN.

Organizatorzy składają podziękowania partnerom wspierającym działania projektu: Starostwu Powiatowemu, Muzeum Regionalnemu w Radomsku, restauracjom „Metalurgia”, „Bar pod Strzechą”, dietetyk Ewelinie Szymczyk z Naturhouse Radomsko i nauczycielce z PSP nr 10 w Radomsku - Julicie Sadawie.

(tekst: Aneta Jędrzejczyk)

Więcej o:
radomsko zsee radomsko elektryk radomsko i lo radomsko projekt polska ukraina smaki
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE