Pyszne i zdrowe wegańskie śniadanie

Pyszne i zdrowe wegańskie śniadanie Fot. Źródło: pixabay.com Licencja: https://pixabay.com/pl/service/license

Weganizm to coraz powszechniejszy sposób żywienia. Na taką dietę decyduje się wiele osób, wynika przede wszystkim ze światopoglądu oraz niechęci do niehumanitarnego traktowania zwierząt. Weganie wykluczają z diety mięso oraz wszystkie produkty zwierzęce tj. mleko, jaja, jogurty. Przygotowanie codziennych, zdrowych posiłków wymaga kreatywności. Jak przygotować wegańskie śniadanie? Co najlepiej się sprawdzi?

Co na śniadanie?

Jakie powinno być zdrowe śniadanie wegańskie? Musi zabierać niezbędne witaminy, minerały oraz składniki odżywcze. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dlatego powinno dostarczać energii do działania. Na śniadanie warto podawać posiłki, zawierające węglowodany złożone, białko, tłuszcze roślinne, a także warzywa i owoce. Specjaliści radzą, aby śniadanie pokrywało ok. 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Bardzo ważne, aby posiłki były ładnie podane i smaczne. Jakie przepisy wegańskie są najczęściej wybierane?

Owsianka – sprawdzone i smaczne śniadanie

Owsianka to ulubione śniadanie dla wielu osób. Ma wiele zalet – można ją podawać na wiele sposób, w wersji wytrawnej i na słodko, przygotowuje się szybko, świetnie smakuje z różnymi dodatkami, jest bogata w ważne składniki odżywcze. Jak zrobić owsiankę? Możliwości jest kilka. Bardzo polecana jest owsianka nocna. Wieczorem płatki owsiane należy zalać wodą lub mlekiem roślinnym, a rano dodać ulubione dodatki np. orzechy, owoce świeże lub mrożone, masło orzechowe itp. Powstanie smaczny, pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi głód na kilka godzin. Oczywiście to nie jedyny przepis na owsiankę. Jest ich o wiele więcej, każdy może znaleźć swój ulubiony smak.

Jak zrobić hummus?

Hummus to produkt, który składa się wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. W sklepach można kupić gotowy hummus, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go samodzielnie. Bazowy przepis na hummus jest prosty, przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu. Aby zrobić klasyczny hummus, należy przygotować ciecierzycę z puszki, szczyptę soli, czosnek, kmin rzymski, wyciśnięty sok z cytryny, pastę tahini i oliwę. Można skorzystać także z ugotowanej ciecierzycy. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę, wywieszać i zostawić na jakiś kilkanaście minut w lodówce. Powstanie piękna, kremowa konsystencja. Domowy hummus można modyfikować, dodawać ulubione dodatki. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, dodatkiem pieczonej papryki oraz z natką pietruszki. Jest pyszny i zdrowy, idealny na śniadanie. Tutaj jest dokładny na hummus przepis.

Tofucznica, czyli jajecznica bez jajek

Jajecznica to ulubione śniadanie wielu osób. Weganie mogą wybrać jego zamiennik, czyli tofucznicę. Przygotowanie posiłku jest proste, nie zajmuje dużo czasu. Tofucznica to po prostu podsmażone tofu z ulubionymi dodatkami. Do jego przygotowania potrzebne będzie opakowanie tofu, cebula, oliwa z oliwek lub masło roślinne, płatki drożdżowe, kilka łyżek mleka roślinnego, a także ulubione potrawy. Można dodać szczypiorek lub pomidory. Tofucznica świetnie smakuje z dodatkiem pieczywa np. z chlebem pita, gotowanymi warzywami np. szparagami. Świetnie sprawdzi się również na kolacje.

Gofry bez jajek

Kolejna propozycja na śniadanie to gofry wegańskie. Można przygotować je na słodko, z cukrem pudrem lub owocami, a także w wersji wegańskiej. Aby przygotować gofry bez jajek, potrzebna jest: mąka, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, mleko roślinne, olej, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i szczypta soli. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, najlepiej za pomocą blendera, a następnie piec do momentu zarumienienia w gofrownicy. Pyszne śniadanie gotowe!

Jak widać, jest mnóstwo przepisów na wegańskie śniadanie. Owsianka nocna, dobry hummus czy gofry – to tylko nieliczne przykłady. Warto korzystać z różnych możliwości, tworzyć różnorodne dania, pyszne i zdrowe.

Więcej o:
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE