Promują lokalną kuchnię

Promują lokalną kuchnię

Telewizyjny reportaż będzie efektem wizyty TVP Łódź na terenie gminy Kobiele Wielkie. Dziennikarze przypomnieli, że właśnie tu na świat przyszedł wybitny literat, noblista Władysław Reymont. Ukazano także tradycje kulinarne regionu.

Z okazji obchodów 150 rocznicy urodzin Władysława Stanisława Reymonta telewizja kręciła kolejny odcinek programu „Łódzkie rozsmakowane w tradycji” w gminie Kobiele Wielkie, tam gdzie noblista przyszedł na świat. Kamera odwiedziła m.in. stawy hodowlane oraz smażalnię ryb „Tymowianka”: - W plenerze stawów hodowlanych - łowisko Przyborów zaprezentowane były trzy rodzaje przyrządzania karpia. Karp wędzony, karp po Kobielsku oraz przysmak dziadka Wincentego – opowiada Ewa Pokora, właścicielka „Tymowianki”. W traktacie wywiadu rozmawiano też o biografii i życiu rodziny Reymonta. Telewizja odwiedziła także same Kobiele Wielkie, Kobiele Małe i Orzechów. Reportaż ma zostać wyemitowano już w tą sobotę (27 maja) na antenie TVP Łódź tuż po godzinie 19.

Więcej o:
reymont kobiele przyborów telewizja
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE