W parku Świętojańskim w Radomsku trwa rodzinny piknik, zorganizowany w ramach projektu „Wolin z rybą na talerzu”.
W ramach imprezy przygotowano szereg atrakcji. Są m.in. pokazy kulinarne, darmowe degustacje potraw z ryb, porady dietetyka oraz spotkanie z rybakiem. Nie brakuje też licznych konkursów z nagrodami, a także gier i zabaw dla dzieci oraz koncertów.
- Chcemy promować spożywanie ryb. W Polsce spożywa się średnio na obywatela 5 kg ryb rocznie. Jest to bardzo mało, bo w innych krajach Europy zachodniej jest to 16 a nawet 20 kg ryb rocznie. Ten piknik jest okazją do tego, by w Radomsku zjeść rybę morską, bez konieczności wyjeżdżania nad morze. Można też zobaczyć, że rybę można przygotować na różne sposoby, można z nią eksperymentować – podkreśla Krzysztof Ciecióra, wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
-----
Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków od kilku lat realizuje projekt promocyjno-edukacyjny pod nazwą „Wolin z rybą na talerzu”.
Celem kampanii jest promocja spożywania ryb, pochodzących z lokalnych połowów oraz zwiększenie w odbiorcach świadomości na temat walorów smakowych i zdrowotnych potraw i przetworów z ryb, poławianych i wytwarzanych w regionie.
Zadaniem kampanii jest zmiana nawyków żywieniowych Polaków, tak aby częściej sięgali po potrawy z ryb, jako proste i łatwe do przygotowania oraz mieli większą świadomość faktu, że spożywanie ryb sprzyja aktywności i zdrowemu trybowi życia.