Na praktykę (16 kwietnia) wyruszyło dziewiętnastu logistyków oraz sześcioro uczniów technikiem żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Drzewnych i Ochrony Środowiska.
Staż odbywał się na wyspie Peloponez, w miasteczku Tolo. Przeniesienie się do Grecji było niewielkim skokiem czasowym, ale ogromnym kulturowym. Oprócz granic terytorialnych, radomszczańscy uczniowie musieli pokonać granice językowe i obyczajowe. Na szczęście, stażyści byli doskonali przygotowani na wszystkie przeciwności losu.
Cztery tygodnie w Grecji wypełnione były praktykami w różnych zakładach pracy związanych z kierunkami kształcenia, a także zwiedzaniem oraz poznawaniem Grecji, jej zabytków, kultury, kuchni i zwyczajów.
Głównym celem wyjazdu był rozwój zawodowy - zdobywanie doświadczenia i kompetencji oraz szlifowanie kwalifikacji. Jednak nie samą pracą żyje człowiek, zwłaszcza w słonecznej ojczyźnie Homera. W programie praktyk znalazło się również miejsce na zwiedzanie – oprócz Aten,stażyści zobaczyli także pierwszą grecką stolicę-Napflio, starożytne Mykeny czy teatr antyczny w Epidauros.
Staż uczniów Drzewniaka i bezcenne doświadczenie zawodowe będzie mocnym punktem w ich CV.
Szkoła nie spoczywa na laurach i prężnie działa w kierunku organizacji kolejnych praktyk zawodowych w ramach akcji KA1 Mobilność uczniów i kadry.