W nawiązaniu do wydanego w dniu 5 października, komunikatu w sprawie pogorszenia jakości wody w wodociągu Radomsko – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku informuje, że na podstawie wyników badań stwierdził warunkową przydatność wody do spożycia ze względu na obecność bakterii grupy coli w ilości 7jtk.
- Bakterie grupy coli nie są zaliczane do bakterii chorobotwórczych, mogą świadczyć o wtórnym zanieczyszczeniu wodociągu (np. w wyniku prac remontowych, przyłączy nowych użytkowników) lub nagromadzeniu substancji organicznych w sieci (np. gleby czy roślinności), które są pożywką do rozwoju bakterii. Rozszerzone badania wykluczyły obecność w wodzie bakterii chorobotwórczych tj. Escherichia coli, enterokoki. Profilaktycznie, aby bezpiecznie SPOŻYWAĆ wodę należy ją przegotować, ponieważ te bakterie giną podczas obróbki termicznej – czytamy w komunikacie Sanepidu.
Bakterie grupy coli są wrażliwe na działanie środków dezynfekcyjnych, dlatego Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej w Radomsku, w ramach prowadzonych działań naprawczych stosuje chlorowanie wodociągu i płukanie sieci dystrybucyjnej.