Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku poinformował, że w badaniach jakości wody z wodociągu Józefów Stary w gminie Przedbórz zaopatrującego miejscowość Józefów Stary, stwierdzono podwyższoną wartość parametru ogólna liczba mikroorganizmów w 22°C.
Mikroorganizmy te nie stwarzają istotnego zagrożenia zdrowia dla konsumentów.
Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody spełniającej wymagania zalecane rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.
Uwaga: Wodę przeznaczoną do spożycia i przygotowania posiłków dla niemowląt i dzieci do lat 2, oraz osób ze znacznie obniżoną odpornością (np. transplantacje, chemioterapia, chorych na AIDS) należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.