Nawet najbardziej szlachetny kawałek mięsa wiele zyska, gdy oblecze go odpowiednio dobrana marynata. Z drugiej strony, średniej jakości mięso może zamienić się w niebo w gębie, jeśli wydobędziemy z niego to, co najlepsze z pomocą marynaty. Sztuką jest jednak samo dobranie tej najlepszej i w tym chcemy pomóc.
Po co właściwie marynata do mięsa?
Marynaty nadają potrawom smak - stopniowo wnikają w powierzchnię mięsa i dodają mu walorów smakowych. Dodatkowo marynata do mięs może pomóc zmiękczyć jedzenie.
Jednak uważaj — mięso pozostawione w marynacie przez zbyt długi czas może stać się zbyt papkowate lub twarde, w zależności od rodzaju marynaty. Po trzecie, z racji tego, że marynaty zwykle zawierają sól, mogą również działać jak solanka — zachowując wilgoć w marynowanej żywności.
Dopasowanie marynaty do mięsa i preferencji to sztuka - opanuj ją z nami!
Bez względu na to, czy decydujesz się przyrządzić marynatę do mięsa samodzielnie, czy też wolisz kupić gotową ze specjalistycznych sklepów, takich jak https://sklep.jelux.pl/ - warto pamiętać, o kilku kluczowych wskazówkach, które pomogą Ci znaleźć idealną harmonię między składnikami dania.
Masz dwa podstawowe typy marynat do wyboru:
- marynaty kwaśne
- marynaty enzymatyczne
Pierwszy typ wyróżnia się wykorzystanie kwasów do zmiękczania mięsa i rozkładania w nim białek. Tego rodzaju marynatę najlepiej zostawić na mięsie od 2 do 4 godzin, chyba że mowa o większych kawałkach mięsa, wtedy lepiej zwiększyć czas marynowania. Marynaty enzymatyczne natomiast korzystają z enzymu proteazy, aby rozłożyć białka w mięsie. To enzym pochodzący z owoców.
Jakie efekty uzyskasz przy pomocy konkretnego typu marynat?
Zanim przejdziemy do konkretnych marynat - pamiętaj, że marynowanie mięsa zawsze powinno odbywać się w lodówce. Nie wolno też ponownie używać marynat, które już miały kontakt z mięsem.
Jaką marynatę wybrać dla uzyskania konkretnego smaku mięsa?
- Jeśli szukasz smaku zarówno interesującego, jak i delikatnego - marynata z imbiru odpowie na Twoje oczekiwania.
- Lubisz kuchnię indyjską? W takim razie warto zainteresować się marynatą z jogurtu.
- Aby skutecznie zmiękczyć mięso i nadać mu charakterystyczny posmak - pomyśl o zastosowaniu marynaty z miodem.
- Kremowość uzyskasz, gdy postawisz na aromatyczną marynatę z awokado.
- Jeśli szukasz intensywnego smaku, połączonego z kwasowością - pomyśl o cytrynowej marynacie.
- Marynata winna pomoże Ci nadać mięsu charakterystyczny, bogaty smak z kwasowością za jednym zamachem.
- Jeśli lubisz intensywny smak pomidorów - marynata pomidorowa będzie doskonałym wyborem.
- Dla uzyskania delikatnej kwasowości i odrobiny pikantności polecamy marynatę musztardową.
- Dania azjatyckie wychodzą idealnie w połączeniu z marynatą na bazie octu ryżowego.
Jeśli lubisz gotowe rozwiązania - bardzo przypaść Ci do gustu mogą marynaty do mięsa dostępne tutaj: https://sklep.jelux.pl/109-marynata-do-mies. W ofercie znajdziesz zarówno łagodne, jak i pikantne warianty, co pomoże Ci na dopasowanie odpowiedniego rodzaju do planowanego efektu końcowego dla danego mięsa.