Jak zorganizować grill party?

Jak zorganizować grill party?

Maj to miesiąc, który rozpoczyna sezon na grillowanie. Piękna pogoda to idealny czas na niezobowiązujące spotkania w ogrodzie przy orzeźwiających napojach i grillu. Wspólnie spędzony czas można uatrakcyjnić o ciekawe gry. Warto jednak pamiętać o kilku istotnych aspektach. Podpowiadamy, jak zorganizować przyjęcie, które przypadnie gustu każdemu i na co zwrócić szczególną uwagę.

Miejsce

Samo rozstawienie grilla zajmie chwilę, ale warto pamiętać, by w zależności od rodzaju urządzenia wyczyścić ruszt, zaopatrzyć się w butlę z gazem lub węgiel drzewny. Ustaw grilla na stabilnym podłożu w miejscu, w którym nie będzie przeszkadzał zarówno gościom, jak i nie będzie stanowił przeszkody w ciągu komunikacyjnym.

Najlepszym rozwiązaniem będzie taras lub trawnik w niedalekiej odległości od miejsca relaksu. W zależności od liczby zaproszonych gości przygotuj miejsce do siedzenia, stół z zastawą oraz odpowiednie oświetlenie. Świetnie sprawdzą się lampki powieszone na drzewach czy dookoła tarasu, na przykład na zadaszeniu. Jeżeli nie masz możliwości zainstalowania takiego oświetlenia, to warto wybrać lampiony LED, które możesz wcześniej naładować.

Nie zapomnij również o dodatkach – koce czy parasol grzewczy pozwoli cieszyć się wspólnie spędzonym czasem do późnych godzin nocnych. Warto zaopatrzyć się również w produkty, które odstraszą komary. Spirale, pałeczki czy płyn na komary ochronią przed ugryzieniami każdego z gości. Odpowiednie produkty znajdziesz tutaj: https://kolorowykoszyk.pl/.

Menu

Wiele osób nie wyobraża sobie grilla bez kiełbasy i karkówki. To niezastąpiona propozycja dla tych, którzy uwielbiają mięsne klasyki. Potrawy warto dzień wcześniej zamarynować, dzięki czemu będą pyszne i aromatyczne. Jeżeli goście są weganami lub wegetarianami, to warto pomyśleć o potrawach, które nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego.

Jako przekąski świetnie sprawdzą się warzywne szaszłyki, hummus i tzatziki podane z grecką pitą, a zamiast mięsa postaw na grillowane halloumi, ser camembert, tofu, pieczarki, kukurydzę, bataty czy ziemniaki w mundurkach. Świetnie sprawdzą się również różnego rodzaju sałatki, zarówno na bazie makaronu, ryżu, jak i lodowej sałaty.  Napoje warto ustawić w zamykanych słojach lub karafkach. Dzięki temu owady nie wpadną do nich. Szklanki możesz oznaczyć specjalnymi znacznikami.

Drobiazgi

Duże znaczenie mają również drobiazgi. Jeżeli stawiasz na papierowe kubeczki i talerzyki w pobliżu postaw kosz na śmieci lub przymocuj worek. Dzięki temu na bieżąco będzie można pozbyć się zabrudzonych, tłustych produktów. Nie zapomnij również o dressingach.

Zarówno mięsożercy, jak i weganie uwielbiają sosy do przeróżnych dań. Postaw na mieszanki na bazie świeżych ziół i przypraw oraz jogurtowo-majonezowe połączenie. Dressing miodowo-musztardowy oraz klasyczny vinegret również przypadnie do gustu gościom.
 

Więcej o:
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE