Jak prawidłowo segregować bioodpady?

Urząd Miasta Radomska przypomina o właściwym segregowaniu śmieci. Szczególnie bioodpadów.

Urząd Miasta Radomska przypomina o właściwym segregowaniu śmieci. Szczególnie bioodpadów.

Bioodpady to odpady pochodzenia biologicznego, które podlegają naturalnym procesom rozkładu, czyli biodegradacji. Zaliczamy do nich przede wszystkim odpady kuchenne/spożywcze: resztki żywnościowe – zarówno surowe, jak i przetworzone, owoce i warzywa, skorupki jajek, fusy kawy i herbaty, obierki. Pojemniki na bioodpady są koloru brązowego.

Do pojemnika na bioodpady nie mogą trafiać zabrudzone nimi opakowania. Wrzucenie bioodpadów w opakowaniu bądź niewłaściwa segregacja dyskwalifikuje bioodpady do kompostowania. Nie zaleca się wlewania płynów. Odpady takie jak zupy, należy odsączyć nad zlewem – gęsta pozostałość może trafić do pojemnika na bioodpady.

Urząd Miasta przypomina, że w stosunku do właściciel nieruchomości, łamiących zasady selektywnej zbiórki odpadów, przepisy zobowiązują nas do wszczęcia postępowania administracyjnego, którego wynikiem może być naliczenie wyższej opłaty.

Więcej o:
bioodpady urząd miasta śmieci ustawa śmieciowa
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE