Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_ENCODING" in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 4

Deprecated: substr_count(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php:4) in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 16
Domowe nalewki – czy warto je robić i o czym warto pamiętać? - Radomsko24.pl

Domowe nalewki – czy warto je robić i o czym warto pamiętać?

Domowe nalewki – czy warto je robić i o czym warto pamiętać? Fot. Pixabay

Trunki domowej produkcji od dawna cieszą się ogromną popularnością. Odnosi się to w szczególności do nalewek, które w Polsce mają długoletnie tradycje. Wykorzystywane do nich są głównie owoce, ale świetnie sprawdzają się tu również zioła czy orzechy.

Dlaczego warto robić domowe nalewki?

Smak własnej roboty nalewki jest nie do podrobienia. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych odznaczają się również niesamowitymi właściwościami rozgrzewającymi. Zalanie alkoholem owoców oraz innych składników sprawia, że uwolnione zostaje z nich to, co najlepsze. Wraz z upływem czasu nabierają mocy i aromatu.

Poza tym alkohol dobrze konserwuje owoce, w związku z czym nie tracą one wartości odżywczych. Przykładowo wiśnie są cennym źródłem przeciwutleniacze zwalczających wolne rodniki, pigwa ma działanie bakteriobójcze, a śliwki dobrze wpływają na układ trawienny. Warto też nadmienić, że przygotowywanie nalewek w domu wcale nie jest trudne, a w internecie czy w książkach kulinarnych nie brakuje sprawdzonych przepisów na nie.

Domowe nalewki – nie tylko na użytek prywatny

Samodzielnie zrobione nalewki można bez przeszkód gromadzić w domowej spiżarni – na pewno się przydadzą np. podczas wizyty gości. To także znakomity pomysł na oryginalny prezent dla kogoś bliskiego. Obecnie nie ma problemu z zaopatrzeniem się w piękne butelki, które można napełnić różnymi nalewkami. Idąc z duchem zero waste, można wykorzystać do tego puste butelki po alkoholach czy innych napojach.

Oczywiście butelka wymaga odpowiedniej oprawy w postaci etykiety – na stronie https://zalepieni.pl/etykiety-na-nalewki/ znajduje się szeroki wybór etykiet, gotowych lub przeznaczonych do drukowania. Rzecz jasna można nimi ozdobić nie tylko butelki z nalewkami przeznaczone na podarunki, ale również te, które trafią do domowej spiżarni. Bez wątpienia będą okazale prezentować się na półkach, a przy tym będzie wiadomo, co kryją poszczególne butelki.

Domowe nalewki – co jest potrzebne?

Oprócz składników oraz wspomnianych już butelek i etykiet potrzebne będą duże słoje, w których zostaną przygotowane nalewki. Oprócz tego przydadzą się gęste sitka oraz coś, przez co można przefiltrować płyn. W tej roli doskonale sprawdzają się filtry do kawy, a także gaza oraz płótno lniane lub bawełniane.

Domowe nalewki – o tym warto pamiętać!

Owoce, które zostaną wykorzystane w nalewkach, powinny być świeże i zdrowe. Najlepsze są naturalnie te z własnych upraw, ale jak wiadomo, nie zawsze taka opcja wchodzi w rachubę. Wówczas warto postawić na jakość i na sprawdzonych dostawców. Owoce, które w smaku są cierpkie i gorzkawe, np. żurawina czy owoce róży, należy wcześniej nieco przemrozić.

Jeżeli jednym ze składników nalewki jest woda, powinna być to albo przegotowana kranówka, albo woda źródlana lub mineralna. Nie jest zalecane używanie wody destylowanej. Przyprawy do nalewek trzeba stosować ostrożnie – mają one wydobyć smak owoców i lekko go podkręcić, a nie przytłumić. Do nalewek najlepsze są przyprawy niemielone, w całych kawałkach, np. wanilia w laskach, korzeń imbiru czy kawałki kory cynamonu.

Więcej o:
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE