Dobry posiłek dla chorych w szpitalu w Radomsku

Dobry posiłek dla chorych w szpitalu w Radomsku Fot. Szpital Powiatowy w Radomsku

Łódzki NFZ zakończył 31 grudnia 2023 r. rekrutowanie szpitali do pilotażowego programu „Dobry posiłek”. Ze wsparcia finansowego na przygotowanie #dobregoposiłku skorzystają 33 szpitale w Łódzkiem. Na pilotażowej liście znalazł się Szpital Powiatowy w Radomsku.

Łódzki NFZ na #dobry posiłek wyda w tym półroczu 35 mln zł. Posiłki mają być smaczne, świeże, ma być w nich więcej owoców, warzyw i świeżych produktów, jakości jedzenia ma dopilnować dietetyk zatrudniony przez szpital.

Jadłospis szpitala w Radomsku oraz zdjęcia posiłków TUTAJ

Celem pilotażu jest lepsze żywienie pacjentów i łatwiejszy dostęp do porad żywieniowych udzielanych przez dietetyków. Fundusz przeznacza na poprawę diety pojedynczego pa-cjenta w szpitalu dodatkowe 25,62 zł dziennie. To pieniądze, które uzupełnią kwotę dotychczas przeznaczaną przez placówkę na karmienie chorych. Śniadania i obiady oraz siedmiodniowe jadłospisy można codziennie oglądać na stronach szpitali w Łódzkiem.

Jakie warunki musiał spełnić szpital, by podpisać umowę z NFZ na realizację programu?

Do programu mogły przystąpić szpitale, które spełniły warunki Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 26.09.2023 r. w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach – „Dobry posiłek”. Szpital składał do dyrektora Łódzkiego Funduszu wniosek wraz z deklaracją, że program pilotażowy będzie realizowany zgodnie ze sposobem realizacji i warunkami określonymi w rozporządzeniu. Szpital musi m.in. zatrudnić na okres trwania programu osobę planującą dietę (dietetyka) o odpowiednich kwalifikacjach.

Na jakich zasadach działa pilotaż?

Posiłki przeznaczone dla pacjentów są przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego przez osobę planującą dietę, zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie. Szpital ma obowiązek opracowywać jadłospisy na co najmniej 7 dni, a także publikować je na stronie internetowej szpitala. Na swojej stronie internetowej, codziennie w dni robocze, musi zamieszczać także zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu. Dodatkowo osoba planująca dietę na zlecenie lekarza udziela pacjentom porad żywieniowych.

Czy NFZ dopłaca do posiłków, w ramach zawartej umowy ze szpitalem? Jeśli tak, to ile?

Po zrealizowaniu świadczeń opieki zdrowotnej z uwzględnieniem stawki w wysokości 25,62 zł za osobodzień pobytu w szpitalu pacjenta szpital rozlicza się z NFZ. Stawka 25,62 zł to dodatkowe pieniądze przeznaczane na realizację programu pilotażowego, są uzupełnieniem środków dotychczas przeznaczanych przez szpital na wyżywienie pacjentów.

Na najbliższe pół roku, czyli do końca trwania pilotażu, Łódzki NFZ wyda na wsparcie #Dobryposiłek 35 milionów złotych.

NFZ zawierał umowy ze szpitalami do 31.12.2023 r. Program trwa do 30.06.2024 r

Więcej o:
szpital szpital radomsko nfz posiłek

Załączniki

Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE