Radomsko, Łódzkie -0.2o Piątek, 13 Grudnia 2019

Czy wykluczenie cukru z diety jest lepsze dla naszego zdrowia?

Miasto
Redakcja Artykuł sponsorowany

Niektórzy naukowcy wychodzą z założenia, że węglowodanów, a już zwłaszcza cukru, nie powinniśmy jeść wcale. Jednakże czy wykluczenie węglowodanów przyniesie korzyści naszemu zdrowiu?

Bez wątpienia jednym z ważniejszych tematów w rozmowie o otyłości jest rola cukru w naszej diecie. Coraz popularniejsze w Internecie stają się więc diety „sugar-free” lub takie, w który wyklucza się także węglowodany ogółem. Często autorami tych diet są sami użytkownicy Internetu, niestety nie eksperci żywienia. W zdecydowanej większości owe plany żywieniowe są bardzo restrykcyjne i uniemożliwiają dostarczenie sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, co w konsekwencji prowadzi do wystąpienia niedoborów.

Dieta bez cukrów bywa bardzo uboga

Dla przykładu na jednej ze stron internetowych pojawiła się propozycja „detoksu od cukru”. Samo pojęcie „detoksu” jest samo w sobie nadużyciem, bo człowiek nie może pozbyć się toksyn ze swojego organizmu przez dietę – robią to za niego wątroba, płuca lub nerki, które można wspomagać zdrową dietą oraz ograniczając spożycie alkoholu.

Przyjrzyjmy się jednak samej diecie. Autorka wybranego modelu żywieniowego proponuje, żeby dla przykładu jednego dnia zjeść jajecznicę ze szpinakiem i serem, na drugie śniadanie spożyć migdały, na lunch tzw. „pepper poppers” z zieloną sałatką, na podwieczorek trzy jajka na twardo, a na obiad pieczonego kurczaka ze szpinakiem oraz sałatkę z ogórkiem, serem feta i pomidorem. Zakładamy, że sam posiłek rozkłada się na cały dzień, więc w tym wypadku ów obiad zjadamy dopiero wieczorem, co przy takiej ilości może być dużym obciążeniem dla naszego układu trawiennego. W samej tej diecie nie ma prawie żadnych produktów zbożowych lub owoców, które oprócz węglowodanów będących podstawowym źródłem energii, dostarczają nam także innych cennych składników odżywczych, takich jak: witaminy, składniki mineralne, błonnik czy antyoksydanty. Kolejne dni zaplanowane w tej diecie wcale nie są lepsze – ciągle jemy właściwie to samo: jajka, migdały, szpinak, sałatę, kurczaka. Brakuje w tym wszystkim także innych produktów zbożowych, które także są cennym elementem zdrowej diety. Brakuje nabiału, który jest np. źródłem probiotyków.

Polecamy artykuł do czytania: Dlaczego nie należy rezygnować z cukru?

 

1000 kalorii?

Jeszcze gorszym pomysłem niż słabo zbilansowana dieta jest to, co czasem proponują niektóre odchudzające się osoby. Zamiast zapewnić swojemu organizmowi wszystko, czego potrzebują, obcinają codzienne racje pokarmowe o połowę, pozbawiając się przy tym ważnych składników odżywczych. Pojawiają się więc diety „bez kalorii”, zwykle oparte na niewielkiej ilości warzyw, jajkach i małych porcjach grillowanego mięsa. Efekt może być opłakany. Z powodu niedoborów żywieniowych szybko zauważymy wypadające włosy czy łamiące się paznokcie.

Więcej faktów na temat cukrów znajdziesz tutaj.

Czy bez cukru jeszcze gorzej?

Zasadne, a nawet konieczne jest ograniczanie nadmiernych ilości spożywanego cukru. Należy jednakże pamiętać także, że im bardziej restrykcyjna dieta, tym ciężej jest jej przestrzegać. Gdy musimy odmówić sobie wszystkiego co lubimy, czekamy tylko, aż nowa dieta się skończy. A przecież zdrowo powinniśmy odżywiać się zawsze.

Natomiast drakońskie diety nie są polecane ani przez dietetyków, ani przez lekarzy. Ich stosowanie może doprowadzić do efektu jo-jo i przybrania nawet większej ilości kilogramów, ponieważ kiedy wracamy do normalnego żywienia, układ trawienny jest przystosowany do innych warunków.  

Reasumując, warto jeść wszystko, ale w umiarkowanych ilościach. Nasza dieta powinna być różnorodna i zasobna w warzywa, owoce, a także pełnoziarniste produkty zbożowe.

komentarze