Bakterie z grupy coli w wodociągu „Sekursko”

Bakterie z grupy coli w wodociągu „Sekursko” Fot. pixabay.com

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku, po rozważeniu stopnia zagrożenia dla zdrowia konsumentów stwierdził warunkową przydatność wody do spożycia w urządzeniu wodociągowym Sekursko gm. Żytno ze względu na obecność bakterii grupy coli i określa termin trwania przekroczenia — do dnia 7 października 2022 r.

Zalecana wartość parametryczna dla bakterii grupy coli, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, wynosi O jtk/100 ml.

Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu.

Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.

Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.

Więcej o:
powiat radomszczański sekursko wodociąg sekursko bakterie coli woda jakość wody sanepid radomsko
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE