Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_ENCODING" in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 4

Deprecated: substr_count(): Passing null to parameter #1 ($haystack) of type string is deprecated in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 4

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php:4) in /home/klient.dhosting.pl/r24/radomsko24.pl/public_html/public/index.php on line 16
Anemia – przyczyny, objawy i dieta w niedokrwistości - Radomsko24.pl

Anemia – przyczyny, objawy i dieta w niedokrwistości

Anemia – przyczyny, objawy i dieta w niedokrwistości

Anemia to choroba związana z zaburzeniem morfologii krwi. Niska liczba czerwonych krwinek i obniżenie stężenia hemoglobiny prowadzi do niewystarczającego utlenowania tkanek. Jakie są przyczyny i objawy anemii? Co jeść w anemii?

Anemia – jak ją rozpoznać?

Anemia, określana też jako niedokrwistość jest diagnozowana na podstawie obniżenia parametrów czerwonokrwinkowych. Mała ilość erytrocytów, które dzięki hemoglobinie przenoszą tlen skutkuje niedostatecznym utlenowaniem narządów.

Hemoglobina to białko, które nadaje krwi czerwoną barwę. Jej zadaniem jest przede wszystkim odbieranie tlenu z płuc i dostarczenie życiodajnego gazu wraz z krwią do tkanek całego ciała. Niedostateczne dotlenienie organizmu może objawiać się przewlekłym zmęczeniem, sennością w ciągu dnia, dlatego pierwsze objawy anemii są często bagatelizowane.

Szczególnie niebezpieczna jest anemia u kobiet w wieku prekoncepcyjnym oraz ciężarnych. Inne grupy o zwiększonym ryzyku niedokrwistości to seniorzy oraz pacjenci cierpiący na choroby przewlekłe. 

Można wyróżnić trzy rodzaje niedokrwistości:

•       niedokrwistość z niedoboru żelaza;
•       niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego;
•       niedokrwistość z niedoboru witaminy B12. 

W rozpoznaniu anemii może pomóc podstawowa diagnostyka laboratoryjna, w skład której wchodzi morfologia krwi. To dzięki temu badaniu można ocenić czy poziom hemoglobiny jest na odpowiednim poziomie. Poszczególne normy odnoszą się do płci, wieku i stanu fizjologicznego. 

Anemię diagnozuje się, kiedy stężenie hemoglobiny wynosi:

•       11 g/dl w przypadku dzieci do 6 roku życia;
•       12 g/dl w przypadku dzieci między 6., a 14. rokiem życia;
•       12 g/dl dla kobiet;
•       13 g/dl dla mężczyzn;
•       11 g/dl dla kobiet ciężarnych. 
 

Przyczyny i objawy anemii

Zaburzenia morfologii krwi w postaci obniżenia stężenia hemoglobiny, liczby erytrocytów i hematokrytu mogą mieć różne przyczyny. Bardzo często są wynikiem niedoborów pokarmowych składników diety takich jak żelazo, kwas foliowy i witamina B12. Do obniżenia parametrów czerwonokrwinkowych dochodzi także w wyniku krwotoków lub obfitych miesiączek. Szczególnie niebezpieczna jest przewlekła utrata krwi spowodowana krwawieniem z odcinka przewodu pokarmowego. Do przyczyn anemii zalicza się też występowanie chorób przewlekłych, którym towarzyszy stan zapalny np. choroba nerek, czy nowotwór. 

Objawy anemii:

•       przewlekłe zmęczenie;
•       nadmierna senność w ciągu dnia;
•       obniżona wydolność organizmu;
•       szybkie męczenie się podczas aktywności fizycznej;
•       obniżenie koncentracji;
•       bóle głowy;
•       zaburzenia nastroju;
•       obniżone łaknienie;
•       podatność na infekcje;
•       przyspieszony puls;
•       bladość skóry i błon śluzowych. 

Objawy anemii są trudne do rozpoznania i mogą być utożsamiane z przemęczeniem. Dlatego regularne badania lekarskie są w stanie pomóc zdiagnozować niedokrwistość już na jej wczesnym etapie. 

Co jeść przy anemii?

Anemia należy do schorzeń, przy których dietoterapia ma ogromne znaczenie. W związku z tym powinniśmy bardzo starannie komponować nasz jadłospis lub skorzystać z oferty cateringu dietetycznego. Dieta powinna być bogata w produkty będące źródłem żelaza, który to pierwiastek odpowiada za prawidłową syntezę hemoglobiny. W żywności można wyróżnić dwie formy żelaza – hemową i niehemową. Żelazo hemowe występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego i charakteryzuje się lepszą przyswajalnością, niż zawarte w produktach roślinnych żelazo niehemowe. 

Produkty bogate w żelazo:

•       wątróbka (drobiowa, wieprzowa, cielęca, wołowa);
•       czerwone mięso;
•       drób;
•       jaja;
•       ryby;
•       produkty pełnoziarniste;
•       pestki dyni, słonecznika;
•       zarodki pszenne;
•       otręby;
•       nasiona roślin strączkowych;
•       szpinak,
•       natka pietruszki;
•       szczaw;
•       szczypior;
•       buraki;
•       brukselka. 

Dieta bogata w żelazo stanowi podstawę leczenia anemii. Komponując posiłki, należy mieć świadomość, jakie czynniki wpływają na lepsze przyswajanie żelaza. Wchłanianie żelaza poprawia obecność kwasu askorbinowego (witamina C), kwasu winowego i cytrynowego oraz zawarta w produktach mlecznych laktoza. Warto też zadbać o właściwe zakwaszenie żołądka.

Artykuł partnera

Więcej o:
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE