6 najlepszych produktów spożywczych, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi

6 najlepszych produktów spożywczych, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi

Nie tylko leki przepisywane przez lekarza są w stanie obniżyć ciśnienie krwi. Również odpowiednia dieta i styl życia jest w stanie to zrobić.

Nie wiesz jaki ciśnieniomierz wybrać, to kliknij i sprawdź - https://domowysprzetmedyczny.com/jaki-cisnieniomierz-kupic/

Poniżej znajdziesz 6 najlepszych produktów, które musisz dodać do Swojej diety, jeśli chcesz zadbać o Swoje ciśnienie:

  • borówki
  • orzechy
  • szpinak
  • rośliny strączkowe
  • ryby
  • owoce: banany, awokado, kiwi, truskawki

1.   Borówki

Jeśli szukasz naturalnego sposobu na poprawę Swoje ciśnienia, to borówki i jagody powinny być jednym z pierwszych produktów, które dodasz do Swojej diety.

Borówki są jak cukierki tylko, że pozbawione tych wszystkich szkodliwych wypełniaczy.

Usuwają z organizmu wolne rodniki i zmniejszają stany zapalne w naczyniach krwionośnych.

Dzięki temu naczynia zachowują prawidłową strukturę, co pośrednio prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi.

Dodatkowo jagody i borówki zawierają duże ilości potasu.

Dlaczego jest to takie ważne?

Potas pomaga w wydalaniu płynów z naszego organizmu, co zmniejsza ilość płynów w organizmie i prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi.

2.Orzechy

Orzechy zawierają w swoim składzie mnóstwo przeciwutleniaczy, minerałów i witamin, które pomagają wzmocnić serce.

Dodatkowo zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, które dostarczają naszemu organizmowi źródła energii, a także pomagają w kontrolowaniu wagi.

Jedne z najlepszych i najłatwiej dostępnych orzechów, jakie możesz dodać do Swojej diety to orzechy włoskie.

Orzechy włoskie poprawiają elastyczność ścian naczyń krwionośnych.

Dzięki temu naczynia krwionośne łatwiej się rozciągają, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi.

Orzechy włoskie pomagają również obniżyć poziom cholesterolu, którego wysoki poziom jest jedna z głównych przyczyn rozwoju nadciśnienia.

3. Szpinak

Szpinak jest doskonałym źródłem witamin, w tym witaminy K, a także jest bogaty w magnez.

Witamina K gwarantuje, że proces krzepnięcia przebiega prawidłowo.

Magnez został powiązany z lepszymi odczytami ciśnienia krwi, więc jedzenie szpinaku może pomóc utrzymać ciśnienie krwi w zdrowym zakresie.

4. Rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe, takie jak fasola i soczewica nie tylko dobrze smakują, ale także pomagają kontrolować ciśnienie krwi.

Zwłaszcza fasola sprawdza się świetnie ze względu na duże ilości błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zmniejsza stan zapalny naczyń krwionośnych, co może pośrednio prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi.

5. Ryby

Zwłaszcza te “tłuste” takie, jak łosoś, makrela, śledź, pstrąg, sardynki zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w naczyniach krwionośnych i poprawić krążenie.

Ponadto są doskonałym źródłem protein i innych składników odżywczych, takich jak potas i magnez, które odgrywają znaczącą rolę w regulacji ciśnienia krwi.

6. Owoce

Kiedy masz do czynienia z owocami, masz do czynienia z przeciwutleniaczami.

Dzięki nim Twój organizm pozbywa się szkodliwych wolnych rodników, które uszkadzają ściany naczyń krwionośnych, przez co stają się one sztywniejsze i mniej elastyczne.

Najlepsze owoce, które możesz dodać do Swojej diety przy problemach z nadciśnieniem to:

Banany

Banany są świetne, gdyż  zawierają duże ilości potasu, który pomaga wydalać sód wraz z woda z naszego organizmu, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi.

Awokado

Podobnie jak banany zawiera duże ilości potasu.

Oprócz tego podobnie jak ryby awokado zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, które pomagają utrzymać cholesterol na właściwym poziomie, a także zmniejszają stany zapalne w naczyniach krwionośnych.

Kiwi

Kiwi jest doskonałym źródłem witaminy C i błonnika, które doskonale obniżają wysokie ciśnienie krwi.

Ponadto kiwi ma wysoką zawartość potasu, który, jak już wiesz, pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi.

Truskawki

Truskawki są jednym z najlepszych owoców dla utrzymania zdrowego poziomu ciśnienia krwi.

Dlaczego?

Zawierają antocyjany, bardzo silne przeciwutleniacze, które eliminują z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za uszkodzenie ścian naczyń krwionośnych.

Podsumowanie

Poniżej jeszcze raz lista najlepszych produktów spożywczych, które możesz wprowadzić do Swojej diety przy problemach z wysokim ciśnieniem krwi:

  • borówki
  • orzechy
  • szpinak
  • rośliny strączkowe
  • ryby
  • owoce: banany, awokado, kiwi, truskawki
Więcej o:
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE