3 przepisy na szybkie przekąski dla niespodziewanych gości

3 przepisy na szybkie przekąski dla niespodziewanych gości

Kiedy w domu pojawiają się goście tradycja nakazuje, aby przywitać ich choćby drobnymi przekąskami i to najlepiej takimi, które poda się w elegancki sposób. Ich przygotowanie może być jednak czasochłonne. Przez to nie zawsze jest możliwe, zwłaszcza w przypadku niespodziewanych gości. Co zrobić, gdy nasi bliscy zapowiedzą swoje przybycie godzinę wcześniej? Skorzystać z przepisów na szybkie i różnorodne przekąski! Oto propozycje sałatki z tuńczykiem, wegetariańskich spring rollsów i marchewkowego ciasta – wszystkie z łatwo dostępnych składników, pyszne i szybkie w przygotowaniu.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem w kilkanaście minut

Sałatki to klasyczne przekąski, które pojawiają się zarówno na kameralnych spotkaniach, jak i uroczystych imprezach - weselach, przyjęciach urodzinowych czy sylwestrowych. Sałatki warstwowe robią szczególne wrażenie ze względu na efektowny sposób podania. Tuńczyk to pyszny, zdrowy i sycący składnik, który z dodatkiem jajek i makaronu stworzy lubiane przez wszystkich kompozycje smakowe.

Składniki niezbędne do sałatki to:

  • 50 g makaronu;
  • 5 jajek;
  • 3 ogórki kiszone;
  • puszka tuńczyka w sosie własnym;
  • puszka kukurydzy;
  •  

Przygotowanie sałatki zaczyna się od ugotowania makaronu i jajek na twardo. Jajka i ogórki kiszone należy następnie pokroić w kostkę, a kukurydzę i tuńczyka odsączyć. Do salaterki (najlepiej szklanej żeby z zewnątrz było widać warstwy sałatki) można już wykładać wszystkie składniki. Na samym dnie układa się makaron, następnie kukurydzę, tuńczyka, pokrojone ogórki i na sam wierzch jajka. Pomiędzy każdą warstwą składniki smaruje się majonezem. Sałatka gotowa! Do jej podania przyda się świeże pieczywo i elegancka zastawa stołowa.

Szybkie i pyszne ciasto marchewkowe

Biorąc pod uwagę klasyczne zasady zastawiania stołu, powinno pojawić się na nim coś słodkiego w formie deseru, ciasta, czy nawet mniejszych ciastek. Ciasto marchewkowe może wydawać się czasochłonne, jednak w rzeczywistości jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Warto jednak pamiętać, że ciasto powinniśmy piec przez pełną godzinę. Taki deser można wyciągnąć z piekarnika już w obecności gości. Aromat świeżego wypieku na pewno zaostrzy im apetyt.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta marchewkowego to:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • szklanka cukru;
  • 3 jajka;
  • 1 duża marchewka;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego;
  • 1/3 szklanki wody;
  • szczypta soli;

Opcjonalnie do ciasta można dodać także aromat migdałowy i garść bakalii, w tym orzechów i rodzynek.

Białka jaj należy oddzielić od żółtek i z dodatkiem szczypty soli ubić mikserem do uzyskania sztywnej piany. Następnie stopniowo dodawać do masy cukier i żółtka, cały czas miksując.

Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach i dodać ją do zmiksowanej masy razem z przesianą przez sito mąką, proszkiem do pieczenia, sodą, olejem, wodą, a także aromatem i bakaliami, jeśli tylko posiada się te składniki. Na tym etapie nie używa się już miksera. Całość należy wymieszać dokładnie łyżką, aby masa nie traciła puszystości.

Forma do ciasta, do której przeleje się masę, powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez pełną godzinę. Podaje się je po wystudzeniu, najlepiej posypane cukrem pudrem.

Wegetariańskie spring rollsy z warzywami

Nawet w domach, w których króluje mięsne menu, warto wprowadzać wegetariańskie przepisy. Wegetarian przybywa i nigdy nie wiadomo, kiedy przydadzą nam się właśnie takie przekąski. Dania bezmięsne są zwykle niskokaloryczne, a także pełne witamin przez zawartość warzywnych zamienników.

Składniki niezbędne do spring rollsów z warzywami to:

  • szklanka ryżu, najlepiej jaśminowego;
  • 2 marchewki;
  • 1 seler naciowy;
  • kilka liści kapusty pekińskiej lub białej;
  • 1 czerwona papryka;
  • sezam;
  • przyprawa curry;
  • sól i pieprz;
  • olej do smażenia;
  • arkusze papieru ryżowego lub tortille do zawinięcia;
  • sos chilli, sojowy, lub inny według uznania.

Ryż należy ugotować do miękkości we wrzątku, odcedzić i ostudzić. Warzywa pokroić na cieniutkie paseczki, a następnie podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem do zmięknięcia. Pod koniec smażenia warzywa doprawia się solą, pieprzem, curry i obsypuje sezamem.

Jeśli używamy arkuszy papieru ryżowego to warto uprzednio je zamoczyć, przez co nabiorą elastyczności. W przypadku tortilli dobrze jest je najpierw podgrzać. Na końcu arkusza lub tortilli wykłada się łyżkę ryżu i łyżkę smażonych warzyw. Spring rollsy składa się tak, jak krokiety – najpierw końcówką arkusza zakrywa farsz, później zawija boki do środka i dopiero roluje do końca. Tak przygotowane spring rollsy podaje się z dodatkiem sosu. Najbardziej polecany jest sos sojowy lub chilli.

Więcej o:
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE