Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę to dla wiernych Kościoła katolickiego to już tradycja. Przez całą sobotę w radomszczańskich świątyniach trwa święcenie wielkanocnych pokarmów. Tego dnia do kościoła przychodzimy z tzw. „święconką”. Piękna pogoda sprawiła, że spotkać w nich można całe rodziny.
W tradycyjnym koszyczku nie może zabraknąć jajek, które są symbolem życia - w postaci kolorowych pisanek, a także baranka symbolizującego zmartwychwstanie Jezusa. Święcimy również: chleb, wędlinę, chrzan, sól (która miała chronić przed zepsuciem), pieprz oraz ciasta świąteczne. Koszyczek przystrajamy listkami bukszpanu lub borowiny.
Po poświęceniu pokarmów, to właśnie je powinniśmy zjeść w pierwszej kolejności podczas niedzielnego śniadania wielkanocnego
Wielka Sobota w Kościele rzymskokatolickim jest dniem wyciszenia i oczekiwania na przyjście Chrystusa. Od wczesnych godzin rannych katolicy adorują Najświętszy Sakrament w przygotowanej do tego celu kaplicy zwanej Grobem Pańskim. Tradycyjnie przy Grobie Pańskim czuwają ministranci, harcerze, a niekiedy również strażacy czy grupy parafialne.
Wesołych Świąt from radomsko24.pl on Vimeo.