Fundacja Pro-Test otrzymała od Głównej Inspekcji Sanitarnej listę 646 przedsiębiorstw, w których stwierdzono posiadanie lub nabycie soli wypadowej. Na liście znajdują się także dwie piekarnie z Radomska.
Fundacja Pro-Test otrzymała od Głównej Inspekcji Sanitarnej listę 646 przedsiębiorstw, w których stwierdzono posiadanie lub nabycie soli wypadowej, czyli soli o przeznaczeniu przemysłowym. Na liście znajdują się także dwie piekarnie z Radomska.
Spośród radomszczańskich firm na liście figuruje Piekarnia "Dziepółć" Krzysztof Kempa oraz "Piekarnictwo Krzysztof Szwedzik".
Jak jednak uspokaja Główny Inspektor Sanitarny, firmy które znalazły się na liście nabywały produkty oznakowane jako sól spożywcza, a nie przemysłowa, a zatem robiły to nieświadomie. Ponadto:
- Szczegółowa ocena ryzyka potwierdziła, że nie występuje zagrożenie zdrowotne po spożyciu żywności, do produkcji której wykorzystano zafałszowaną sól.- napisał w piśmie do Fundacji Pro-Test Marek Posobkiewicz, p.o. Głownego Inspektora Sanitarnego.
Opublikowana lista nie obejmuje producentów m.in. wyrobów mięsnych, mleczarskich i przetwórstwa rybnego - kontrola tych przedsiębiorstw należy do Głównego Inspektoratu Weterynarii, który nie udostępnił pełnej listy producentów, u których znaleziono sól wypadową.
"Afera solna" wybuchła prawie rok temu, kiedy reporterze programu "Uwaga" ujawnili, że soli przemysłowej używa się również w przemyśle spożywczym.