Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomsku informuje, że w wyniku badań jakości wody z urządzenia wodociągowego „Radomsko” zaopatrującego miasto w wodę, stwierdzono obecność bakterii grupy coli w liczbie 7 jtk/100 ml.
Wartość parametryczna dla tych bakterii zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi wynosi 0 jtk/100 ml.
Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody zgodnej z wymaganiami rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia.
- Woda nadaje się do spożycia po przegotowaniu. Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów i naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt – informuje w komunikacie PSSE w Radomsku.
Uwaga! Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży oraz do celów sanitarno-bytowych (np. prac porządkowych, spłukiwania toalet).
Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu. Można go szukać na stronach PSSE w Radomsku oraz na łamach naszego portalu.
AKTUALIZACJA
PGK poinformowało, że niezwłocznie wprowadzono działania naprawcze (chlorowanie wody). W dniu 06.10.2018 roku zostaną pobrane przez laboratorium PGK Sp. z o. o próbki do badania wody z wodociągu w ulicy Narutowicza w Radomsku.