Strażacy mówią NIE DLA CZADU

Państwowa Straż Pożarna organizuje akcję mającą na celu uświadomienie jak niebezpieczny jest czad i jak go uniknąć

Państwowa Straż Pożarna organizuje akcję mającą na celu uświadomienie jak niebezpieczny jest czad i jak go uniknąć.

Czad powstaje wówczas gdy coś się spala, a w otoczeniu, gdzie przebiega ten proces jest za mało powietrza (tlenu). Gaz ten jest niewidoczny ani niewyczuwalny. Szybko dostaje się do organizmu poprzez układ oddechowy, gdzie wiążąc się z hemoglobiną krwi (ok. 210 razy szybciej niż tlen), blokuje dostęp tlenu.

Źródła czadu w pomieszczeniach mieszkalnych to przede wszystkim kominki, gazowe podgrzewacze wody, piece węglowe, gazowe lub olejowe i kuchnie gazowe. Zagrożeniem jest nie tylko brak dopływu powietrza, ale też nieprawidłowy odpływ spalin. W związku z tym groźne są zapchane lub nieszczelne przewody kominowe oraz uszkodzone połączenia między kominami i piecami.

- W tym sezonie w Radomsku jeszcze nie mieliśmy zdarzenia, gdzie wykryty został tlenek, zachodziło jedynie takie podejrzenie na podstawie objawów u kobiety, do której w sobotę 20 października, do mieszkania przy ul. Reymonta zostało zadysponowane pogotowie z uwagi na kilkudniowe złe samopoczucie tej osoby - mówi mł. kpt Artur Bartosik z Komendy Powiatowej Straży Pożarnej w Radomsku.

Jak uniknąć tragedii?

- dokonywać okresowych przeglądów instalacji wentylacyjnej i przewodów kominowych oraz ich czyszczenia. Gdy używasz węgla i drewna należy to robić nie rzadziej, niż raz na trzy miesiące. Gdy używasz gazu ziemnego czy oleju opałowego – nie rzadziej, niż raz na pół roku. Zarządca budynku lub właściciel ma obowiązek m.in. przeglądu instalacji wentylacyjnej nie rzadziej niż raz w roku,

- uchylić okno w mieszkaniu, gdy korzystasz z jakiegokolwiek źródła ognia (pieca gazowego z otwartą komorą spalania, kuchenki gazowej lub węglowej),

- nie zasłaniać kratek wentylacyjnych i otworów nawiewnych,

- przy instalacji urządzeń i systemów grzewczych korzystać z usług wykwalifikowanej osoby,

- użytkować sprawne technicznie urządzenia, w których odbywa się proces spalania; zgodnie z instrukcją producenta kontrolować stan techniczny urządzeń grzewczych,

- stosować urządzenia posiadające stosowne dopuszczenia w zakresie wprowadzenia do obrotu, w sytuacjach wątpliwych należy żądać okazania wystawionej przez producenta lub importera urządzenia tzw. deklaracji zgodności, tj. dokumentu zawierającego informacje o specyfikacji technicznej oraz przeznaczeniu i zakresie stosowania danego urządzenia,

- w przypadku wymiany okien na nowe, sprawdzić poprawność działania wentylacji, ponieważ nowe okna są najczęściej o wiele bardziej szczelne w stosunku do wcześniej stosowanych w budynku i mogą powodować pogorszenie wentylacji,

- systematycznie sprawdzać ciąg powietrza, np. poprzez przykładanie kartki papieru do otworu, bądź kratki wentylacyjnej; jeśli nic nie zakłóca wentylacji, kartka powinna przywrzeć do ww. otworu lub kratki,

- często wietrzyć pomieszczenie, w którym odbywa się proces spalania (kuchnie, łazienki wyposażone w termy gazowe), a najlepiej zapewnić nawet niewielkie rozszczelnienie okien,

- rozmieścić czujki tlenku węgla w części domu, w której śpią mieszkańcy. Dla zwiększenia bezpieczeństwa dodatkowe czujki warto umieścić w każdym pomieszczeniu,

- nie spalać węgla drzewnego w domu, garażu, na zamkniętej werandzie itp., jeżeli pomieszczenia te nie mają odpowiedniej wentylacji,

- nie zostawiać samochodu w garażu z włączonym silnikiem, nawet jeżeli drzwi do garażu pozostają otwarte,

- nie bagatelizować takich objawów jak: duszności, bóle i zawroty głowy, nudności, wymioty, oszołomienie, osłabienie, przyśpieszenie czynności serca i oddychania, gdyż mogą być sygnałem, że ulegamy zatruciu czadem; w takiej sytuacji należy natychmiast przewietrzyć pomieszczenie, w którym się znajdujemy i powiadomić służby ratownicze (pogotowie lub straż pożarną).

Więcej o:
czad straż pożarna tragedia profilaktyka życie gaz tlenek kuchenka zima
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE