Środa z profilaktyką: zdrowe odżywianie w okresie zimowym

Środa z profilaktyką: zdrowe odżywianie w okresie zimowym Fot. pixabay.com

Dziś kolejna Środa z profilaktyką. Tym razem przygotowany przez Narodowy Fundusz Zdrowia cykl poświęcony jest zdrowemu odżywianiu w okresie zimowym.

Zimą może zmniejszyć się nasza aktywność fizyczna, przez co zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne. Zmienia się też nasz sposób odżywiania – mamy dostęp do mniejszych ilości świeżych warzyw i owoców. W tym okresie dobrą alternatywą mogą być kiszone i mrożone warzywa i owoce.

Zapamiętaj

Zimą dla Twojego zdrowia ważne są:

  • prawidłowa, zbilansowana dieta
  • aktywność fizyczna
  • relaks i odpowiednia ilość snu
  • odpowiedni ubiór i dbałość o odporność organizmu.

Posiłki jedzone zimą powinny zapewniać energię adekwatną do naszej aktywności fizycznej. Pamiętaj również o ciepłych daniach, które pomogą ci się rozgrzać w zimne dni.

Potrzeby naszego organizmu zimą

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób. By im zapobiegać, kieruj się zaleceniami modelu talerza zdrowego żywienia. Zgodnie z nimi:

  • połowę posiłków powinny stanowić warzywa i owoce z przewagą warzyw
  • ¼ posiłków – produkty będące źródłem białka
  • ¼ posiłków – produkty zbożowe, pełnoziarniste
  • jako dodatek stosuj tłuszcze roślinne z wyjątkiem tropikalnych (palmowego i kokosowego).

Dodawaj do posiłków również przyprawy, zwłaszcza te, które dają przyjemne uczucie ciepła: goździki, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, chili, imbir, curry oraz pieprz.

Zimowe miesiące to dobry czas na wypróbowanie większej ilości dobroczynnych przypraw.

Jak jeść, aby wspierać organizm zimą

  • Zacznij dzień od ciepłego śniadania.
  • Używaj rozgrzewających dodatków i przypraw: cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków, kurkumy.
  • Jedz ciepłe posiłki np. zupy.
  • Nawadniaj organizm – poza wodą pij ciepłe napary z lipy, bzu czy innych ziół.
  • Pamiętaj o dostarczaniu do organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – dobrym źródłem są tłuste ryby morskie, np. łosoś, śledź.

Zimowe warzywa

Zimowe miesiące nie są pozbawione warzyw sezonowych. Wiele dań przygotujesz z warzyw korzeniowych takich jak:

  • marchew
  • buraki
  • seler

Warto również jeść warzywa cebulowe wzmacniające odporność jak:

  • czosnek
  • cebula
  • por

Świetną propozycją jest wykorzystywanie mrożonek. Są przygotowywane w szczycie sezonu, gdy owoce i warzywa są dojrzałe, świeże i zawierają najwięcej wartości odżywczych.

Produkty zimowej kuchni są niedrogie i łatwo dostępne. Z warzyw dostępnych zimą można skomponować pyszny, zdrowy, a przede wszystkim pełnowartościowy posiłek bez wielkiego wysiłku.

Czy wiesz, że…

W okresie jesienno-zimowym z powodu niskiej intensywności promieniowania słonecznego istotna jest również dobrze dobrana suplementacja witaminy D. Ewentualną suplementację skonsultuj z lekarzem.

Nawet prawidłowo zbilansowana dieta może nie być w stanie zapewnić dziennego zapotrzebowania na witaminę D.

Więcej o:
środa z profilaktyką nfz zdrowe odżywianie zima
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE