Dziś kolejna Środa z profilaktyką. Tym razem przygotowany przez Narodowy Fundusz Zdrowia cykl poświęcony jest zdrowemu odżywianiu w okresie zimowym.
Zimą może zmniejszyć się nasza aktywność fizyczna, przez co zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne. Zmienia się też nasz sposób odżywiania – mamy dostęp do mniejszych ilości świeżych warzyw i owoców. W tym okresie dobrą alternatywą mogą być kiszone i mrożone warzywa i owoce.
Zapamiętaj
Zimą dla Twojego zdrowia ważne są:
- prawidłowa, zbilansowana dieta
- aktywność fizyczna
- relaks i odpowiednia ilość snu
- odpowiedni ubiór i dbałość o odporność organizmu.
Posiłki jedzone zimą powinny zapewniać energię adekwatną do naszej aktywności fizycznej. Pamiętaj również o ciepłych daniach, które pomogą ci się rozgrzać w zimne dni.
Potrzeby naszego organizmu zimą
Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób. By im zapobiegać, kieruj się zaleceniami modelu talerza zdrowego żywienia. Zgodnie z nimi:
- połowę posiłków powinny stanowić warzywa i owoce z przewagą warzyw
- ¼ posiłków – produkty będące źródłem białka
- ¼ posiłków – produkty zbożowe, pełnoziarniste
- jako dodatek stosuj tłuszcze roślinne z wyjątkiem tropikalnych (palmowego i kokosowego).
Dodawaj do posiłków również przyprawy, zwłaszcza te, które dają przyjemne uczucie ciepła: goździki, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, chili, imbir, curry oraz pieprz.
Zimowe miesiące to dobry czas na wypróbowanie większej ilości dobroczynnych przypraw.
Jak jeść, aby wspierać organizm zimą
- Zacznij dzień od ciepłego śniadania.
- Używaj rozgrzewających dodatków i przypraw: cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków, kurkumy.
- Jedz ciepłe posiłki np. zupy.
- Nawadniaj organizm – poza wodą pij ciepłe napary z lipy, bzu czy innych ziół.
- Pamiętaj o dostarczaniu do organizmu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – dobrym źródłem są tłuste ryby morskie, np. łosoś, śledź.
Zimowe warzywa
Zimowe miesiące nie są pozbawione warzyw sezonowych. Wiele dań przygotujesz z warzyw korzeniowych takich jak:
- marchew
- buraki
- seler
Warto również jeść warzywa cebulowe wzmacniające odporność jak:
- czosnek
- cebula
- por
Świetną propozycją jest wykorzystywanie mrożonek. Są przygotowywane w szczycie sezonu, gdy owoce i warzywa są dojrzałe, świeże i zawierają najwięcej wartości odżywczych.
Produkty zimowej kuchni są niedrogie i łatwo dostępne. Z warzyw dostępnych zimą można skomponować pyszny, zdrowy, a przede wszystkim pełnowartościowy posiłek bez wielkiego wysiłku.
Czy wiesz, że…
W okresie jesienno-zimowym z powodu niskiej intensywności promieniowania słonecznego istotna jest również dobrze dobrana suplementacja witaminy D. Ewentualną suplementację skonsultuj z lekarzem.
Nawet prawidłowo zbilansowana dieta może nie być w stanie zapewnić dziennego zapotrzebowania na witaminę D.