Smaki dziedzictwa, czyli o lokalnych potrawach w Muzeum Regionalnym w Radomsku

Fot. Mateusz Patalan

W Muzeum Regionalnym odbyły się dzisiaj prelekcje z okazji Europejskich Dni Dziedzictwa ph. „Smaki Dziedzictwa”. W tym roku ich głównym tematem są lokalne przysmaki, więc wykłady dotyczyły zagadnień związanych z kuchnią ziemi radomszczańskiej.

- Muzeum Regionalne włączyło się, jak co roku począwszy od 1993 r., do obchodów Europejskich Dni Dziedzictwa. To są wydarzenia, które mają na celu pokazanie mieszkańcom różnych miast i miasteczek czym jest dziedzictwo, zarówno to materialne jak i niematerialne. Co roku inne jest hasło przewodnie, w tym roku są to „smaki dziedzictwa” – tłumaczy Agnieszka Podolska z Muzeum Regionalnego.

W programie dni dziedzictwa znalazły się wykład Barbary Sitek pt. „Tradycyjne pożywienie na wsi radomszczańskiej” oraz prelekcja Agnieszki Podolskiej „Rogalik – przysmak św. Jadwigi – patronki Radomska”. Muzeum przygotowało również pokaz starych urządzeń kuchennych (m.in. maszyny do lodów z początku XX wieku) oraz degustację lokalnych potraw.

Zasubskrybuj nasz kanał na You Tube, żeby nie przegapić nowych relacji wideo!

Więcej o:
europejskie dni dziedzictwa muzeum regionalne w radomsku muzeum muzeum regionalne muzeum radomsko
Wróć na stronę główną

KOMENTARZE

PRZECZYTAJ JESZCZE