Według architektów kuchnia jest jednym z pomieszczeń, za którego remont zabieramy się z największą opieszałością. To faktycznie trudny orzech do zgryzienia, ponieważ przestrzeń powinna być odpowiednio rozplanowana, by potem można było z niej wygodnie i swobodnie korzystać. Jest sporo zasad dotyczących rozkładu konkretnych stref w kuchni oraz przechowywania.
Przy tworzeniu wizji tej części każdego domu należy wziąć pod uwagę wiele aspektów, a często brak wiedzy na ich temat i brak czasu na przemyślenia sprawia, że zapał mija bardzo szybko i łatwo o błędy.
Podczas planowania wszelkich kwestii związanych z wyposażeniem kuchni nie należy zapomnieć o systemie uzdatniania wody. Dziś, oprócz podstawowych zasad, jakimi należy kierować się przy remoncie kuchni, przeczytasz także o ciekawych rozwiązaniach związanych z filtracją wody.
Koniecznie przeczytaj: "W warunkach domowych smak wody można poprawić punktowo montując dobrej jakości filtry kuchenne lub w całej instalacji, dzięki centralnej stacji uzdatniania wody". Źródło: https://www.filtry-do-wody.info/blog/jak-poprawic-smak-wody/
Planowanie stref w kuchni
Architekci wyróżniają 5 stref, które muszą znaleźć swoje miejsce w każdej kuchni. Dzięki takiemu rozplanowaniu przestrzeni łatwiej jest utrzymać porządek, ale również poruszać się, na przykład podczas przygotowywania posiłków – prace z pewnością zostaną usprawnione. Te 5 stref, o których mowa to:
- Strefa zapasów – miejsce na produkty, które w kuchni potrzebne są zawsze lub które kupujemy na zapas. Zazwyczaj jest to jakaś spiżarka, może być też szafka, kosz cargo lub lodówka
- Strefa przechowywania – przestrzeń na naczynia, sztućce, garnki, blachy
- Strefa zmywania – część, w której znajdzie się zlewozmywak oraz ewentualnie zmywarka
- Strefa przygotowania posiłków – miejsce z blatem roboczym i wolną przestrzenią, by móc swobodnie przygotowywać dania
- Strefa gotowania – strefa z kuchenką, piekarnikiem, mikrofalą oraz innymi urządzeniami służącymi obróbce żywności
Jeśli jest to tylko możliwe, warto wygospodarować miejsce na te strefy w kolejności, w jakiej zostały rozpisane.
Planowanie rozmieszczenia urządzeń w kuchni
Aby zachować pełną funkcjonalność układu, warto zastosować zasadę trójkąta roboczego. To zasada określająca ustawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchennego: zlewozmywaka, piekarnika z płytą kuchenną oraz lodówki. Powinny być rozmieszczone w taki sposób, aby ich położenie względem siebie przypominało trójkąt. Dzięki temu przy przygotowaniu potraw nie trzeba robić dodatkowych kroków.
Jeśli chodzi o rekomendowane odstępy między tymi trzema punktami, to odległość między lodówką a zlewozmywakiem powinna wynosić około 120-210 cm, podobnie w przypadku zlewozmywaka i kuchenki. Odstęp między kuchenką i lodówką nie powinien być większy niż 270 cm, ale nie mniejszy niż 120 cm. Oczywiście nie w przypadku każdego pomieszczenia da się to osiągnąć, jednak warto dążyć do zachowania podanych wartości. Zbyt małe odstępy mogą krępować ruchy, a zbyt duże sprawiać, że się dodatkowo nabiegamy.
Dodatkowe zasady przy projektowaniu kuchni
Trójkąt roboczy ze względu na układ instalacji lub samego pomieszczenia nie zawsze jest możliwy do osiągnięcia. Jest jednak jeszcze kilka innych zasad, które należy brać pod uwagę.
Jedną z najczęściej wymienianych stanowi ta dotycząca kuchenki. Nigdy nie powinna stać koło okna. Jest to po prostu niepraktyczne, ponieważ przy otwartym oknie wiatr może zdmuchiwać płomień.
Kolejne dwie zasady dotyczą położenia lodówki. Nie powinna stać ona ani zbyt blisko okna, ani zbyt blisko piekarnika. Takie rozmieszczenie jest mało ekonomiczne, ponieważ zarówno słońce, jak i ciepło przy pieczeniu nagrzewają lodówkę, przez co zużywa więcej energii.
Odległości i wymiary w kuchni
Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę są wymiary. Obecnie bardzo dużo osób decyduje się na zabudowy projektowane i realizowane na wymiar, jednak warto poglądowo wiedzieć, ile miejsca potrzebują urządzenia AGD i jak rozplanować sobie przestrzeń.
Jeśli planujemy, aby w zabudowie znalazła się lodówka czy zmywarka, dobrze mieć te sprzęty już wybrane wcześniej i już pod konkretne modele zamówić meble.
Polecamy publikację: "Twarda woda to jedna z głównych przyczyn uszkodzeń elementów grzejnych podgrzewaczy wody, pralek, zmywarek lub innych urządzeń lub maszyn podłączonych do instalacji". Źródło: https://24tp.pl/n/119681
Warto wiedzieć, że płyta ceramiczna potrzebuje około 60-80 cm szerokości, Szerokość i głębokość zabudowy na lodówkę musi wynosić 60 cm, podobnie jest z piekarnikiem. Przestrzeń na zlewozmywak jest uzależniona od rodzaju. Zlewozmywaki jednokomorowe potrzebują około 50 cm, półtorakomorowe 60 cm, dwukomorowe 80 cm.
Bardzo istotną kwestię stanowi blat roboczy – bez niego trudno obyć się w kuchni. Powinien mieć od 60 do 120 cm. Nie ma jednej zasady, co do wysokości położenia blatu, jednak warto wziąć pod uwagę wzrost domowników.
Odległość między górną a dolną zabudową nie powinna być mniejsza niż 45 cm.
Instalacje w kuchni
Sprawą, której nie można pominąć są instalacje w kuchni. Dużą uwagę należy przywiązać zwłaszcza do rozplanowania gniazdek. Należy ustalić gdzie i w jakiej ilości sprzęty będą wykorzystywane. Gniazdka elektryczne muszą znaleźć się w strefie roboczej. Tych elementów nigdy dość, ponieważ to daje nie tylko większy komfort, ale i bezpieczeństwo – unikamy dodatkowych kabli i przedłużaczy.
Instalacja elektryczna powinna zostać położona nad instalacją hydrauliczną. To da pewność, że w razie awarii rur unikniemy dodatkowo zalania kabli i jeszcze większych zmartwień.
Dobrze pomyśleć o aspekcie estetycznym i ukryć wszelkiego rodzaju kable, przewody i instalacje o ile to możliwe.
Przy okazji instalacji nie można zapomnieć o oświetleniu. Warto, aby w kuchni znalazło się kilka źródeł światła. Istotne jest odpowiednie doświetlenie blatu roboczego.
Filtracja wody w kuchni – ważne kwestie
Remont to idealna okazja do zatroszczenia się o jeszcze jedną kwestię – odpowiednią jakość wody. W tym pomieszczeniu jest niezwykle potrzebna i wykorzystywana w wielu procesach. Nie chodzi tu tylko o cele spożywcze (jako napój, do przyrządzania potraw, kaw, herbat), ale również do mycia, uzupełnienia ekspresu do kawy, zasilająca pralkę czy zmywarkę.
Taka o nieodpowiedniej jakości może spowodować wiele problemów poprzez osad, jaki się z niej wytrąca. Ponadto woda bogata w chlor i inne substancje chemiczne charakteryzuje się o wiele gorszym smakiem, zapachem oraz barwą.
Aby poczuć całkowity komfort użytkowania wody i cieszyć się jej pełnią, bez potrzeby inwestowania w plastikowe butelki, warto pomyśleć o systemie uzdatniania wody.
Eksperci alarmują: "Niewiele osób zwraca uwagę na jakość wody, która w przyszłości popłynie w instalacji budowanego domu. Niestety, taka krótkowzroczność szybko daje się we znaki". Źródło: https://z500.pl/ile-miejsca-zajmuje-stacja-uzdatniania.html
Najlepiej zacząć szukać filtra kuchennego spełniającego potrzeby jeszcze przed rozpoczęciem remontu. Znajomość dokładnych wymiarów pozwoli na zagospodarowanie przestrzeni w szafce. Jest to istotne zwłaszcza obecnie, kiedy same kosze na śmieci potrzebują dużo miejsca. Ze względu na wprowadzone przez miasta ustawy o recyklingu, segregacja wymusza posiadanie kilku koszy na śmieci, a to przekłada się na mniej miejsca na ewentualną instalację filtra wody.
W zależności od tego, na jaki filtr wody się zdecydujemy, może być potrzebna inna ilość miejsca. Na przykład niektóre systemy odwróconej osmozy posiadają dodatkowy zbiornik na magazynowanie wody i choć same mają niewielki rozmiar, to należy liczyć się z tym dodatkowym elementem.
Warto pamiętać, że większość filtrów kuchennych posiada dedykowaną wylewkę, którą należy zamontować w okolicach zlewozmywaka. Wiercenia dodatkowego otworu da się jednak uniknąć, a jest to szczególnie ważne w przypadku osób ceniących wysoką estetykę i chcących uniknąć zbędnych elementów.
W takim wypadku warto przemyśleć wybór baterii trójdrożnej zamiast standardowej baterii zlewozmywakowej. Dzięki niej możliwy jest pobór wody wodociągowej ciepłej i zimnej oraz filtrowanej wody.
Jaki filtr kuchenny wybrać?
Wiele osób rozpoczyna swoją przygodę z filtracją wody od dzbanków filtrujących, jednak przy okazji remontu warto pomyśleć o nieco bardziej wydajnym rozwiązaniu. Do najpopularniejszych filtrów kuchennych z całą pewnością można zaliczyć systemy odwróconej osmozy oraz systemy ultrafiltracji.
Warto wiedzieć: "Woda przefiltrowana przez system odwróconej osmozy nie jest niebezpieczna dla zdrowia, nie wspomaga jednak procesu właściwego bilansowania diety. Nie należy obawiać się szkodliwości jej działania, warto jednak zastanowić się nad uzupełnieniem odwróconej osmozy o mineralizator lub wkład rewitalizujący". Źródło: https://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-czy-mozna-pic-wode-po-odwroconej-osmozie,nId,7553634
Mała kuchnia – mało miejsca
Największym dylematem przy zakupie filtra kuchennego może okazać się właśnie przestrzeń, której nigdy nie jest za wiele, a zwłaszcza w kuchniach w blokach. W niektórych liczy się każdy wolny centymetr, a więc duży system uzdatniania wody nie ma szans wchodzić w grę.
Jeśli woda jest mało lub średnio zanieczyszczona, a potrzebuje tylko doszlifowania właściwości organoleptycznych, warto wybrać prosty system ultrafiltracji, składający się zazwyczaj z trzech etapów oczyszczania wody. Nie posiada żadnego dodatkowego zbiornika, toteż nie zajmuje dużo miejsca. Cała woda jest oczyszczana na bieżąco i trafia do użytkownika. Ultrafiltracja pozostawia w wodzie minerały w niezmienionym stężeniu. Przykładem takiego systemu jest Ecoperla Twister.
Należy podkreślić, że ultrafiltracja nie sprawdzi się przy wodzie mocno zanieczyszczonej, ani wodzie o znacznym stopniu twardości.
Czy wiesz, że... "Ultrafiltracja nie usuwa minerałów, woda jest smaczna, ma neutralny zapach i barwę, więc idealnie nadaje się do bezpośredniego spożycia". Źródło: https://www.filtry-do-wody.info/sklep/filtry-kuchenne/ultrafiltracja/
Idealny remont kuchni zakończony sukcesem!
Dzięki zastosowaniu tych kilku wskazówek remont kuchni nie powinien już być aż takim utrapieniem. Rzeczy, o których należy pamiętać przy tym przedsięwzięciu jest naprawdę sporo. Etap projektowania kuchni jest najlepszym momentem, by wziąć pod uwagę i wybrać system uzdatniania wody. Gama produktów jest szeroka, a to sprzyja wyborowi opcji, która zajmuje mało miejsca, ale przy tym jest wydajna i w pełni odpowiadająca potrzebom.