Urząd Marszałkowski w Łodzi zaprosił Radomsko do organizacji wspólnego stoiska, promującego województwo łódzkie, podczas VII Festiwalu Smaku w Grucznie.
Urząd Marszałkowski w Łodzi zaprosił Radomsko do organizacji wspólnego stoiska, promującego województwo łódzkie, podczas VII Festiwalu Smaku w Grucznie.
Była to świetna okazja do zaprezentowania Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki oraz naszego lokalnego przysmaku, który był podawany wszystkim zainteresowanym.. Potrawę przygotowali kucharze z MALUTKIE RESORT.
Radomsko było uczestnikiem festiwalu 20 sierpnia, czyli na dzień zaplanowanego śniadania prasowego. Potraw próbowało ponad dwudziestu dziennikarzy z całej Polski m. in. Piotr Bikont – dziennikarz, publicysta, krytyk literacki, współautor z Robertem Makłowiczem książek kulinarnych czy Hanna Szymanderska – autorka książek i felietonów o tematyce kulinarnej. Wśród zaproszonych gości znaleźli się również: Marek Gąsiorowski, Jacek Szklarek czy Eugeniusz Mientkiewicz, których można obdarzyć tytułem ambasadora naszego festiwalu. Podczas śniadania chwalili pomysł, podkreślając, że święto zalewajki stało się już znaczącym wydarzeniem w świecie kulinarnym, a zalewajka odpowiednio przyrządzona może być prawdziwym rarytasem.
Radomszczańska zalewajka była głównym daniem śniadania, podczas którego zaprezentowano i zaproszono na III Ogólnopolski Festiwal Zalewajki. Gościom przekazano informacje o festiwalu oraz upominki w postaci bawełnianych woreczków oraz żuru stanowiącego „fundament” naszej zupy.