Radomszczańska Zalewajka coraz bardziej popularna

Taki wniosek można wysnuć na podstawie informacji z urzędu miasta. Od poniedziałku w trzech kolejnych lokalach gastronomicznych będzie można zjeść tę potrawę

Ekipa R24 też lubi zalewajkę! W zeszłym roku podczas festiwalu liczyliśmy głosy radomszczan w konkursie na najlepiej przygotowaną zalewajkę. Zwyciężyła Restauracja Malutkie ResortTaki wniosek można wysnuć na podstawie informacji z urzędu miasta. Od poniedziałku w trzech kolejnych lokalach gastronomicznych będzie można zjeść tę potrawę.

Od 4 czerwca można będzie skosztować zalewajki w Porcie Radomsko, Pałacu Nieznanice oraz Restauracji Dworek. Co ciekawe, dwie ostatnie restauracje znajdują się poza granicami naszego miasta, a nawet powiatu.

W 2009 roku Radomszczańska Zalewajka została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Od kilku lat w Radomsku organizowany jest Festiwal Zalewajki. Jego trzecia edycja odbędzie się 9 września w Parku Świętojańskim a gościem specjalnym będzie Magda Gessler.

Przepis na Radomszczańską Zalewajkę

Składniki:, żur, ziemniaki (0,75 kg), woda (1,5 l), słonina (15-20 dkg), czosnek (2 ząbki), cebula średnia (1 szt.), liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy do smaku (sól, pieprz), grzyby (najlepiej zieleniatki/gąski).

Do 1/3 wysokości litrowego naczynia (najlepiej glinianego garnka lub dzbanka) wsypać mąkę żytnią żurkową, zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dodać skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 dni do zakwaszenia.

Gdy dojrzeje pierwszy zaczyn wylać ok. 2/3 całości, 1/3 pozostawić jako źródło dobrego żuru. Do tego zaczynu dodać ponownie mąkę żurkową, wodę, skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu do zakwaszenia.

Po dwóch dniach żur gotowy jest do użycia.

Umyć, namoczyć, odsączyć grzyby. Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz rozdrobnione grzyby. Całość gotować do miękkości ziemniaków, zalać żurkiem, zagotować i odstawić z ognia. Do zupy wlać wytopioną słoninę ze skwarkami. W zależności od upodobań smakowych można dodać śmietanę lub koper.

Pełna lista restauracji i lokali gastronomicznych, które serwują Radomszczańską Zalewajkę

Restauracja Eden, 97-500 Radomsko, ul. Krakowska 11

Restauracja Malutkie Resort, 97-505 Dobryszyce, Malutkie 31

Restauracja Milenium, 97-545 Gomunice, ul. Wojska Polskiego 7

Tori Catering, 97-500 Radomsko, tel. 697 509 409

Restauracja Zodiak, 97-500 Radomsko, ul. Kościowa 22

Port Radomsko, 97-500 Radomsko, ul. Portowa 8-12

Pałac Nieznanice 42-270 Kłomnice, Nieznanice,ul. Sobieskiego 22A

Restauracja Dworek 91-529 Łódź, ul. Rogowska 24.

Więcej o:
radomszczańska zalewajka zupa potrawa restauracja danie jedzenie festiwal zalewajki
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE