Ponad 12 000 zł dla Zosi. Zalewajkowy rekord pobity

12 204,47 zł przekazali radomszczanie na leczenie malutkiej Zosi Wieloch. Zbiórka pieniędzy odbywała się podczas tegorocznego Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki.

12 204,47 zł przekazali radomszczanie na leczenie malutkiej Zosi Wieloch. Zbiórka pieniędzy odbywała się podczas tegorocznego Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki.

Zosia Wieloch to córka Przemysława Wielocha, kucharza z restauracji Jan w Bełchatowie. Dziewczynka urodziła się dwa miesiące przed terminem porodu, z porażeniem mózgowym i innymi schorzeniami. Aby mogła żyć, potrzebne jest kosztowne leczenie w Polsce i Czechach.

 

Na apel Przemysława Wielocha o pomoc dla jego córki odpowiedziało ponad dwudziestu kucharzy z całej Polski, którzy postanowili zrobić to, co potrafią najlepiej: czyli gotować. Tak też się stało - kucharze pojawili się w Radomsku, aby wspólnie ugotować największą zalewajkę w Polsce i wspomóc Zosię.

 

Do ugotowania 11 000 porcji (3 450 l) zalewajki przeznaczono 2 300 l wody, 160 l żurku, 600 kg ziemniaków, 70 kg grzybów mrożonych, 50 kg podgrzybków, 20 kg maślaków, 50 l śmietany, 100 główek czosnku, 120 kg cebuli, 150 kg słoniny, 25 kg przypraw oraz 6,5 kg pieprzu i soli. Tym samym pobito rekord w gotowaniu największej zalewajki, ustanowiony w naszym mieście w 2009 roku - wtedy ugotowano 2 480 l zalewajki.

 

Po przygotowaniu najwiekszego radomszczańskiego przysmaku kucharze przystąpili do 'sprzedaży' swojego wyrobu. Zupy mógł w minioną niedzielę skosztować każdy radomszczanin, który chociaż złotówkę przekazał na pomoc Zosi. Dodatkowo na stoisku "Pomoc dla Zosi" odbywały się także licytacje - swoje dary dla Zosi przekazali m.in. Jacek Krzynówek, Doda czy Krzysztof Diablo Włodarczyk.

 

Zalewajkę dla Zosi gotowali w Radomssku:

1. Mirosław Drewniak – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, konsultant kulinarny I edycji programu MasterChef

2. Ryszard Dudziak - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

3. Marek Łukasiewicz – Szef Kuchni w Zamku w Baranowie Sandomierskim

4. Stefan Birek - Szef Kuchni Hotel LORD Warszawa

5. Paweł Malewski - Firma Stalgast Warszawa

6. Marek Rybacki i Renata Rybacka - Carving (rzeźbienie w owocach)

7. Krzysztof Sikora - Restauracja Kopalnia Soli Wieliczka

8. Paweł Peroń – Carving Kraków

9. Dawid Łagowski – Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin Wellness&Wine Resort

10. Tomasz Purol – Blue Up Hall Poznań

11. Jakub Kasprzak – Blue Up Hall Poznań

12. Patryk Dziamski – doradca kulinarny Dziamski Culinary Studio

13. Tomasz Roszak – Culinary Atelier by Roszak, doradca kulinarny

14. Arkadiusz Cywiński - Restauracja Jan Bełchatów

15. Paweł Antas z żoną - wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej

16. Zbigniew Siwak – przedstawiciel firmy Qiniq na Polskę

17. Marcin Stańczyk – Szef Kuchni Restauracji Góra Kamieńsk

18. Wojciech Chojnicki - Winterhalter Gastronom Polska

19. Leszek Kosanecki – GRILLE SMOKER

20. Waldemar Hołówka – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Hotel TED w Radomsku

21. Przemysław Wieloch - Restauracja Jan Bełchatów

22. Tomasz Jagiełło – OERLEMANS Foods Polska

23. Szymon Rogoziński – firma ChemaN

24. Paweł Kiełb – firma ChemaN

 

Zapraszamy do posłuchania rozmowy z tatą Zosi, Przemysławem Wielochem.

Więcej o:
zalewajka pomoc dla zosi pomoc choroba festiwal zalewajki
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE