12 204,47 zł przekazali radomszczanie na leczenie malutkiej Zosi Wieloch. Zbiórka pieniędzy odbywała się podczas tegorocznego Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki.
12 204,47 zł przekazali radomszczanie na leczenie malutkiej Zosi Wieloch. Zbiórka pieniędzy odbywała się podczas tegorocznego Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki.
Zosia Wieloch to córka Przemysława Wielocha, kucharza z restauracji Jan w Bełchatowie. Dziewczynka urodziła się dwa miesiące przed terminem porodu, z porażeniem mózgowym i innymi schorzeniami. Aby mogła żyć, potrzebne jest kosztowne leczenie w Polsce i Czechach.
Na apel Przemysława Wielocha o pomoc dla jego córki odpowiedziało ponad dwudziestu kucharzy z całej Polski, którzy postanowili zrobić to, co potrafią najlepiej: czyli gotować. Tak też się stało - kucharze pojawili się w Radomsku, aby wspólnie ugotować największą zalewajkę w Polsce i wspomóc Zosię.
Do ugotowania 11 000 porcji (3 450 l) zalewajki przeznaczono 2 300 l wody, 160 l żurku, 600 kg ziemniaków, 70 kg grzybów mrożonych, 50 kg podgrzybków, 20 kg maślaków, 50 l śmietany, 100 główek czosnku, 120 kg cebuli, 150 kg słoniny, 25 kg przypraw oraz 6,5 kg pieprzu i soli. Tym samym pobito rekord w gotowaniu największej zalewajki, ustanowiony w naszym mieście w 2009 roku - wtedy ugotowano 2 480 l zalewajki.
Po przygotowaniu najwiekszego radomszczańskiego przysmaku kucharze przystąpili do 'sprzedaży' swojego wyrobu. Zupy mógł w minioną niedzielę skosztować każdy radomszczanin, który chociaż złotówkę przekazał na pomoc Zosi. Dodatkowo na stoisku "Pomoc dla Zosi" odbywały się także licytacje - swoje dary dla Zosi przekazali m.in. Jacek Krzynówek, Doda czy Krzysztof Diablo Włodarczyk.
Zalewajkę dla Zosi gotowali w Radomssku:
1. Mirosław Drewniak – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, konsultant kulinarny I edycji programu MasterChef
2. Ryszard Dudziak - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
3. Marek Łukasiewicz – Szef Kuchni w Zamku w Baranowie Sandomierskim
4. Stefan Birek - Szef Kuchni Hotel LORD Warszawa
5. Paweł Malewski - Firma Stalgast Warszawa
6. Marek Rybacki i Renata Rybacka - Carving (rzeźbienie w owocach)
7. Krzysztof Sikora - Restauracja Kopalnia Soli Wieliczka
8. Paweł Peroń – Carving Kraków
9. Dawid Łagowski – Szef Kuchni Pałacu Mierzęcin Wellness&Wine Resort
10. Tomasz Purol – Blue Up Hall Poznań
11. Jakub Kasprzak – Blue Up Hall Poznań
12. Patryk Dziamski – doradca kulinarny Dziamski Culinary Studio
13. Tomasz Roszak – Culinary Atelier by Roszak, doradca kulinarny
14. Arkadiusz Cywiński - Restauracja Jan Bełchatów
15. Paweł Antas z żoną - wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej
16. Zbigniew Siwak – przedstawiciel firmy Qiniq na Polskę
17. Marcin Stańczyk – Szef Kuchni Restauracji Góra Kamieńsk
18. Wojciech Chojnicki - Winterhalter Gastronom Polska
19. Leszek Kosanecki – GRILLE SMOKER
20. Waldemar Hołówka – Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Hotel TED w Radomsku
21. Przemysław Wieloch - Restauracja Jan Bełchatów
22. Tomasz Jagiełło – OERLEMANS Foods Polska
23. Szymon Rogoziński – firma ChemaN
24. Paweł Kiełb – firma ChemaN
Zapraszamy do posłuchania rozmowy z tatą Zosi, Przemysławem Wielochem.