„PATIO” ugotowało najlepszą zalewajkę. Zdjęcia

Restauracja „Patio” z Radomska została tegorocznym Mistrzem Radomszczańskiej Zalewajki. Tym samym zdobyła główną nagrodę szóstej edycji festiwalu, który tyle co się zakończył.

Restauracja „Patio” z Radomska została tegorocznym Mistrzem Radomszczańskiej Zalewajki. Tym samym zdobyła główną nagrodę szóstej edycji festiwalu, który tyle co się zakończył.



Szef kuchni zwycięskiej restauracji Michał Zgórka mówi, że podczas przygotowywania tej zupy stosuje zawsze tradycyjny przepis.

Receptura od lat jest taka sama. Wkładamy w każdą potrawę dużo serca, a zalewajka jest zupą, którą od kilku już lat cały czas udoskonalamy. Baza pozostaje jednak niezmienna – mówi o zalewajce szef kuchni PATIO, nie zdradzając tajemnicy zwycięskiego przepisu.

W jury festiwalu zasiadła m.in. Bożena Dykiel. Aktorka podkreślała, że smak radomszczańskiej zalewajki był dla niej dużym zaskoczeniem.

Moja babcia od strony mamy, która pochodziła ze wschodu kompletnie inaczej gotowała zalewajkę. Ta zupa była mniej esencjonalna, a ta wasza radomszczańska jest wypasiona. Bardzo się zdziwiłam smakując zalewajek, że one jednak się różnią. Jedne są na przykład mniej inne bardziej kwaśne – stwierdziła Bożena Dykiel.

Podczas festiwalu zalewajki przyznano również nagrodę publiczności. Zdobyła ją restauracja „Exclusive”.

Oprócz wymienionych restauracji w tegorocznym festiwalu zalewajki uczestniczyły: Przyszłość oraz TED.

O muzyczne doznania VI Ogólnopolskiego Festiwalu Zalewajki zadbała Radomszczańska Kapela Podwórkowa, Piotr Szczepanik oraz zespół Volver.

mbb

Fotogaleria z Festiwalu Zalewajki

Festiwal Zalewajki - koncerty

Więcej o:
festiwal zalewajka patio
Wróć na stronę główną

PRZECZYTAJ JESZCZE