Uczniowie z II Liceum Ogólnokształcącego w Radomsku promowali zdrowe odżywianie w swojej szkole.
17 kwietnia II Liceum Ogólnokształcące w Radomsku utonęło po brzegi w warzywach, owocach, sokach i potrawach. Wszystko za sprawą trwającego Tygodnia Zdrowia. Każda klasa prowadziła stoisko tematyczne o wylosowanym warzywie lub owocu.
Nie zabrakło marchewki, pomarańczy, cytryny, kiwi, truskawki, orzechów, melonów, ogórka, mandarynek, jabłek czy też banana. Na każdym z takich stoisk można było zakupić za niewielkie pieniądze najróżniejsze potrawy: od kremów, przez surówki i sałatki, aż po soki i desery.
Uczniowie wykazali się niezwykłą inwencją twórczą, gdyż wśród wszystkich przysmaków można było odnaleźć np. owocowego jeża, jajka z orzechami czy też najróżniejsze desery z pomarańczy. Każde ze stoisk było najpierw przygotowywane przez klasy, by przyciągało uwagę. W końcu chodzi przecież o to, by zarobić jak najwięcej. Trzeba było dopilnować każdego szczegółu, bowiem przygotowanie uczniów było oceniane przez Jury, które zwracały uwagę nie tylko na estetykę, ale także na wiedzę uczniów o promowanym produkcie oraz różnorodność zrobionych potraw.
Jest to ciekawy sposób na promowanie zdrowej żywności, ponieważ każdy z uczniów miał okazję spróbować czegoś, czego dotychczas nie jadł. Ponadto widzimy, że w szkole coś się dzieje, młodzież ma możliwość sprawdzać się w różnych dziedzinach - tym razem były to kuchenne rewolucje II LO.