12 maja obchodzimy ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych Międzynarodowy Dzień Zdrowia Roślin, który ma za zadanie zwrócić szczególną uwagę na wpływ roślin na życie i zdrowie człowieka. Rośliny produkują 98% tlenu. Są najistotniejszym ogniwem w walce z ubóstwem i głodem na świecie, gdyż stanowią 80% żywności.
Zdrowie roślin przekłada się na jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. Choroby i szkodniki, czyli tak zwane agrofagi roślin, potrafią znacznie zmniejszyć plony w produkcji rolnej i ograniczyć różnorodność biologiczną. Powszechny w dzisiejszych czasach międzynarodowy handel przyczynia się do przemieszczania agrofagów, które są w stanie aklimatyzować się do nowych warunków klimatycznych i atakować kolejne rodzaje i gatunki roślin. Agrofagi odpowiadają za obniżanie plonu i jakości płodów rolnych i za straty handlowe w obrocie.
Międzynarodowy Dzień Zdrowia Roślin ma na celu podniesienie świadomości na temat tego, jak ważna jest ochrona roślin, która przyczynia się do ograniczenia rozprzestrzeniania agrofagów roślin na świecie, a co za tym idzie – do rozwoju rolnictwa, walki z niedożywieniem na świecie oraz ochrony naturalnych ekosystemów.
Nad zdrowiem roślin czuwa PIORiN – Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Jako urzędowa służba jest odpowiedzialna za nadzór nad zdrowiem, produkcją, magazynowaniem i przemieszczaniem roślin, nadzór nad wprowadzaniem do obrotu i stosowaniem środków ochrony roślin oraz nadzór nad wytwarzaniem, oceną, obrotem i stosowaniem materiału siewnego (źródło: www.piorin.gov.pl). Inspekcja prowadzi czynności kontrolne m.in. w miejscach produkcji, obrotu, magazynowania roślin, produktów roślinnych oraz przedmiotów. Dużą rolę odgrywa również działalność edukacyjna Inspekcji, której odbiorcami się producenci, dystrybutorzy z branży rolniczej i ogrodniczej, a także studenci i uczniowie szkół i przedszkoli. Szczególnie istotne jest wskazanie dzieciom i młodzieży jak mogą przyczynić się do ochrony zdrowia roślin, a co za tym idzie – zdrowia i życia człowieka.
My też możemy przyczynić się do zwiększenia bezpieczeństwa i zdrowia roślin, między innymi korzystając z poniższych zasad:
- stosować tylko certyfikowany materiał siewny i rośliny do sadzenia o wiadomym pochodzeniu,
- nie przywozić z zagranicy obcych gatunków roślin, które nie posiadają dokumentu potwierdzającego ich bezpieczeństwo fitosanitarne (świadectwa fitosanitarnego lub paszportu roślin),
- świadomie stosować środki ochrony roślin w uprawach zarówno wielkopowierzchniowych, jak i amatorskich,
- wykorzystywać w uprawie roślin owady pożyteczne, mikroorganizmy.
Chroniąc rośliny, chronisz życie.