Polewka z prażuchami okraszonymi boczkiem, kaczka faszerowana na luzie z jabłkami, pasztet z królika na musie z czarnego bzu, czy sakwa leśna z nutą słodyczy otulona ogrodem – to tylko niektóre potrawy przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa łódzkiego. Dania te oceniano podczas II etapu konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów 2022”. Impreza odbyła się w niedzielę, 30 października 2022 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wł. St. Reymonta Dobryszycach.
Do II, czyli wojewódzkiego etapu konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów 2022” zakwalifikowanych zostało 16 KGW z terenu całego województwa łódzkiego.
- Województwo łódzkie jest na tyle zróżnicowane, że te potrawy w zależności od powiatu bardzo się różnią i warto je promować – zauważa Krzysztof Ciecióra, wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konkurs przebiegał w trzech etapach. Najpierw były eliminacje powiatowe, następnie wojewódzkie. Te z kolei wyłonią uczestników finału ogólnopolskiego.
- Jest to bardzo ważny konkurs, ponieważ dowartościowuje on Koła Gospodyń Wiejskich. Odkąd, jako Prawo i Sprawiedliwość wzięliśmy odpowiedzialność za Polskę, wspieramy Koła Gospodyń Wiejskich. Nie chodzi nam tylko o folklor, ale również o wartości, które ten folklor niesie ze sobą. Mam tu na myśli wartości chrześcijańskie oraz patriotyczne. Jeśli chcemy patrzeć w przyszłość, to musimy pamiętać o naszej przeszłości – podkreśla poseł Robert Telus, przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Cała Polska powinna się tego uczyć i powinna być kształtowana właśnie przez tę kulturę, którą zachowała polska wieś. I polska wieś dziś przekazuje te wartości – dodaje poseł Antoni Macierewicz.
Wojewódzki etap konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów 2022” wygrało KGW „Zapolanki” z powiatu sieradzkiego, które przygotowało kluski żelazne z żeberkami i kapustą zasmażaną. Drugie miejsce zajęły panie z KGW w Nieduszynie w pow. bełchatowskim (pierogi z komosą białą i serem), natomiast miejsce trzecie - KGW w Kędziorkach w pow. brzezińskim (pasztet z królika).
Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów” odbywa się już po raz siódmy. Jego idea zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru, chęci promocji polskiej żywności oraz szerzenia patriotyzmu konsumenckiego.
Organizatorami konkursu są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa we współpracy z Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.